вівторок, 19 серпня 2008 16:42

Олександра Козуліна випустили із в"язниці

  У лютому Олександрові Козуліну запропонували вивезти хвору дружину з країни за умови ніколи не повертатися. Політик відмовився
У лютому Олександрові Козуліну запропонували вивезти хвору дружину з країни за умови ніколи не повертатися. Політик відмовився

52-річного білоруського опозиціонера Олександра Козуліна випустили із в"язниці. Він відбував термін за несанкціонований мітинг. У березні 2006 року він балотувався в президенти Білорусі. Тоді переміг 53-річний Олександр Лукашенко. Козулін вивів на вулиці людей протестувати проти фальсифікацій. Його засудили до 5,5 року ув"язнення.

Міжнародні правозахисні організації назвали Козуліна "європейським політв"язнем N1". Уряди країн Європейського союзу та США вимагали його звільнення. Проти Білорусі ввели економічні санкції. Зрештою Лукашенко підписав наказ про помилування.

Звільнити Козуліна президенту порадив його британський піар-менеджер Тімоті Белл. Колись піарник працював із Маргарет Тетчер і Борисом Березовським. Тепер поліпшує імідж Лукашенка.

— Амністія Козуліна демонструє добру волю білоруського президента, — заявив Белл.

У лютому цього року Козулін оголосив голодування. Таким чином він домігся дозволу відвідати похорон своєї дружини Ірини. Разом із ним у траурній церемонії в Мінську взяли участь кілька тисяч людей.

Незадовго до смерті Ірини опозиціонеру запропонували вивезти її на лікування до Німеччини й ніколи більше не повертатися. Однак політик відмовився виїжджати із Білорусі.

Цього разу Козуліна звільнили в день похорону його тестя. Донька політика Ольга сподівається, що батька випустили остаточно.

Зараз ви читаєте новину «Олександра Козуліна випустили із в"язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі