вівторок, 23 жовтня 2007 17:14

Один із братів Качинських на виборах втратив владу

Минулої неділі в Польщі відбулися дострокові парламентські вибори. Дільниці відкрилися о шостій ранку і працювали до восьмої вечора. У цей час діяла "виборча тиша", за порушення якої загрожував штраф до 1 млн злотих (1 900 000 грн).

Ще в липні за звинуваченнями в корупції прем"єр-міністр Ярослав Качинський, брат-близнюк президента, звільнив віце-прем"єра Анджея Леппера. Той був міністром сільського господарства й обіймав посаду лідера партії "Самооборона". Вона входила до складу провладної коаліції, яку очолювала партія братів Качинських "Право і справедливість".

Після звільнення Леппер заявив, що виходить із коаліції, і у сеймі не стало стабільної більшості. У такому разі, за польським законом, треба формувати нову більшість або переобирати парламент. Минулого місяця польський сейм вирішив саморозпуститися.

На виборчій дільниці N333 у неділю голосували прем"єр і президент Польщі. Ярослав Качинський приїхав з матір"ю Ядвіґою, 81 рік, з якою він проживає. Президент Лех Качинський прибув із дружиною Марією, 64 роки. Вони обоє зайшли до однієї кабінки, але, швидко оговтавшись, жінка перейшла в іншу.

Партія Ярослава Качинського програла на виборах. Тепер брати-близнюки вже не обійматимуть дві ключові в державі посади. Перевагу над "Правом і справедливістю" майже в 10% голосів отримала найпотужніша опозиційна партія "Громадянська платформа". Дональд Туск, який її очолює, 2005 року програв Лехові Качинському президентські вибори.

Туск не отримає в парламенті необхідний для більшості 231 голос. Йому доведеться створювати коаліцію з блоком чотирьох партій "Лівиця й Демократи" або "Польською селянською партією".

Вибори коштували Польщі 79 млн злотих (154 млн грн), із них 29 млн (56,6 млн грн) пішли на харчування членів дільничних виборчих комісій. Новий парламент має провести перше засідання через два тижні після оголошення результатів виборів. Його каденція триватиме чотири роки.

Зараз ви читаєте новину «Один із братів Качинських на виборах втратив владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі