пʼятниця, 18 січня 2008 15:32

Німецьких хуліганів перевиховують у Сибіру

До невеликого села в Сибіру, де немає навіть водопроводу, 16-річного німецького підлітка вислало управління у справах молоді федеральної землі Гессен. В екстремальних кліматичних умовах за допомогою фізичної праці хлопець учиться контролювати свою агресивність.

Раніше він бив матір, соціальних працівників і стояв на обліку в психдиспансері. Для підлітка шукали місце, де буде мінімум подразників. У селі Сєдєльніково немає телевізора й Інтернету. У таких умовах підліток сам рубає дрова, носить воду, готує їсти. Він власноруч збудував туалет у дворі. Щодня в 40-градусний мороз ходить до школи, яка розташована за 2,5 км від дому.

При цьому його завжди супроводжує опікун, який говорить російською. Суть виховного процесу полягає в тому, що проблемний підліток зосереджується на ньому й не може йти на контакт з іншими людьми. Таким чином він учиться спілкуватися зі своїми близькими й вирішувати конфлікти. Проте ця система спрацьовує тільки в тоді, коли людина погоджується на це добровільно. І сам хуліган, і його мати дали згоду на поїздку до Сибіру.

У Німеччині програми перевиховання за кордоном діють уже кілька років. До Сибіру підлітків відправляють із 1996 року. Торік із Німеччини за кордон поїхали 600 осіб.

Іноді виховний процес закінчується погано: 2004 року підопічний убив свого опікуна в Греції, а 2005-го підліток загубився на кілька тижнів у Киргизії.

Зараз ви читаєте новину «Німецьких хуліганів перевиховують у Сибіру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі