понеділок, 23 квітня 2007 16:27

Ніколя Саркозі переміг у першому турі виборів

У неділю французи обирали президента. Нинішній глава держави 74-річний Жак Ширак після двох термінів на посаді участі у виборах не брав. Хоча мав право — у Франції можна очолювати країну необмежену кількість термінів.

Цього разу на головну посаду претендували 12 кандидатів.

Виборчі дільниці закрили о восьмій вечора. До того часу заборонили оголошувати результати екзит-полу. Рівно о восьмій телеканали повідомили, що до другого туру  пройшли 52-річний Ніколя Саркозі та старша на рік Сеґолен Руаяль.

Перший раніше очолював міністерство внутрішніх справ. Він — лідер правлячої право-консервативної партії "Союз за народний рух". Руаяль представляє опозиційну Соціалістичну партію.

За попередніми результатами голосування Саркозі набрав найбільше голосів — 30,11%. Його прихильники і члени команди святкували, наче Саркозі уже став президентом.

"Ми перемогли!" — вигукували і члени виборчого штабу соціалістки Руаяль. Вони раділи, бо їхня кандидатка отримала другий результат — близько 25,84% голосів — і пройшла до наступного туру. Так Сеґолен Руаяль уже ввійшла до історії країни.

Французького президента обирають на п"ять років. Глава держави має багато  повноважень. Він призначає прем"єр-міністра, може розпускати парламент і пробачати злочинців, засуджених до страти. Президент є також головнокомандувачем армії.

Більшістю ж інших європейських країн фактично керують прем"єр-міністри.

Перед виборами кандидати мали однакову кількість часу в ефірі радіо- і телеканалів. На агітацію перед першим туром кожен із них міг витратити 16,16 млн євро. На другий дозволяється 21,5 млн євро.

Ніколя Саркозі обіцяє виборцям "економічну революцію", нижчі податки і зміни до трудового законодавства. Останні дозволятимуть спростити систему працевлаштування та звільнення нових працівників. Кандидат хоче також посилити контроль за імміграцією.

Сеґолен Руаяль каже, що треба підняти зарплати і пенсії без підвищення податків. Вона виступає за суворі покарання проти расової дискримінації і насильства щодо жінок.

Другий тур виборів відбудеться 6 травня. Долю президентського крісла вирішать ті виборці, які голосували за 55-річного Франсуа Байру, голову "Союзу за французьку демократію". Цей кандидат набрав 18% голосів і не пройшов до другого туру.

17 травня президент Ширак передасть свої повноваження новому главі держави.

Зараз ви читаєте новину «Ніколя Саркозі переміг у першому турі виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі