вівторок, 06 травня 2008 16:59

Невиліковно сліпому повернули зір

  Стівен Говард нічого не бачив у темряві
Стівен Говард нічого не бачив у темряві

Британському студенту 18-річному Стівенові Говарду з міста Болтон лікарі лондонської офтальмологічної клініки повернули зір.

До операції хлопець майже не бачив у темряві. Він страждає на амавроз Лебера — спадкове захворювання сітківки ока. При недузі відмирають і не відновлюються світлочутливі клітини через дефект у гені. Хвороба вразила обидва ока Говарда. До 30 років він міг втратити зір.

Учені вирішили замінити дефектний ген. Для цього зробили укол в око і ввели здоровий ген у місце за сітківкою. Після операції Стівен почав краще бачити й розрізняти предмети в темряві.

— Ми приголомшені результатом, — розповідає професор Робін Алі. — Цю хворобу вважали невиліковною.

Перед лікуванням Стівена завели до напівтемної кімнати й попросили обійти її. Щохвилини студент наштовхувався на стіни і меблі. Після курсу генної терапії він розрізняв предмети в темному приміщенні й обережно обійшов усі перешкоди.

Говард грає на гітарі, тому радіє, що може бачити струни.

— Раніше після навчання я спішив додому, щоб не опинитися на вулиці, коли стемніє, — розповідає Стівен. — Тепер можу залишитися на репетицію групи абощо.

Ін"єкцію Говардові зробили в одне око. Лікарі боялися запалення чи розриву сітківки — тоді у студента не залишилося б шансів на лікування.

Подібні операції провели двом дорослим. У пацієнтів перестали відмирати клітини сітківки, але відновити зір не вдалося. Вчені вважають: результат залежить від віку людини.

Зараз ви читаєте новину «Невиліковно сліпому повернули зір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі