понеділок, 28 травня 2007 15:38

Назарбаєв зможе керувати Казахстаном довіку

Парламент Казахстану ухвалив поправки до Конституції, які пропонував президент країни 66-річний Нурсултан Назарбаєв. Наступні керівники країни не зможуть очолювати її довше, ніж два терміни, який із семи років скоротили до п"яти. Однак чинному главі держави зробили виняток. Він має право балотуватися, скільки захоче.

Крім тривалості президентського терміну, змінили також кількість депутатів. Замість 116 їх буде 154. Вибори до меджлісу проводитимуться лише за партійними списками. А прем"єра призначатиме президент після консультацій з парламентом.

З усіх депутатів проти поправок проголосували лише двоє, ще один утримався. Вони розширили парламентські повноваження, однак основна влада залишилася в руках президента.

Уперше Назарбаєва обрали главою Казахстану 1991 року. Через чотири роки він продовжив свої повноваження за допомогою референдуму. Потім ще двічі вигравав вибори — 1999-го і торік.

Нинішній строк Назарбаєва вважається першим, бо після прийняття нової Конституції рахувати почали заново. Однак тепер це для нього не важливо, бо може правити хоч до кінця життя.

Експерти запевняють, що такою можливістю він користуватися не буде. Керуватиме, доки не підготує собі наступника.

Зараз у Казахстані є два угруповання, що претендують на владу. Лідер одного — старша донька Назарбаєва Дарига. Другий очолює середня донька президента Динара. Чоловіки в обох — бізнесмени.

Зараз ви читаєте новину «Назарбаєв зможе керувати Казахстаном довіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі