вівторок, 04 грудня 2007 17:25

Народ не дав Чавесу довічно бути президентом

У неділю у Венесуелі відбувся референдум із приводу внесення змін до конституції. Громадяни фактично мали вирішити, чи зможе чинний президент країни Уґо Чавес, 53 роки, правити вічно.

Глава держави запропонував 69 поправок до основного закону. Частина мала розширити його повноваження, а також відмінити обмеження щодо перебування на президентській посаді.

В одному з пунктів Чавес пропонував віддати управління Центральним банком Венесуели президентові. Також він планував утворити нові підлеглі центрові провінції та обмежити місцеве самоврядування. А президент мав би право вводити військовий стан, обмежувати певні права і свободи громадян, включаючи право на незалежний суд.

Взамін на розширення президентських повноважень Чавес запропонував скоротити робочий день з восьми до шести годин. Також обіцяв надати виборче право з 16 років. Нині взяти участь у голосуванні можуть громадяни, які досягли 18 років.

Більшість громадян Венесуели не читали 69 пропозицій Чавеса. Вони дуже складно сформульовані. Але завдяки зусиллям опозиційних сил народ не підтримав ініціативи президента. Під час референдуму 51% населення проголосував проти змін до конституції, за — 49%. Уґо Чавес офіційно визнав свою поразку. Але сказав, що це його не засмутило, адже він програв із мінімальним відривом.

Чавес керує Венесуелою з 1998 року. Незалежно від результатів референдуму він перебуватиме на посаді глави держави до січня 2013-го. Якщо до того часу так і не приймуть змін до конституції, після закінчення терміну Чавес буде змушений піти у відставку.

Зараз ви читаєте новину «Народ не дав Чавесу довічно бути президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі