середа, 06 червня 2007 16:49

Найвищу гору Європи зафарбують у червоний колір

Датський художник Марко Еварістті, 44 роки, планує пофарбувати найвищу вершину Європи — Монблан — у червоний колір.

Для цього художникові потрібно 1200 л спеціальної екологічно чистої фарби. Піднімати її на гору заввишки 4807 м допомагатимуть 15 волонтерів. Акцію Еварістті оплатить із власної кишені. Каже, що обійдеться все в 50 тис. євро (340 тис. грн).

Площа плями становитиме 2,5 тис. кв. м.

Так художник хоче привернути увагу до того, що багаті країни експлуатують природу бідних.

— Франція проводила ядерні випробування в Полінезії, тобто за тисячі кілометрів від своєї території. Якщо вона не дозволить мені використати цей шматочок її землі у мирних цілях, це буде проявом подвійних стандартів. Монблан належить не тільки Франції. Так само, як і вода в озерах, сніг на землі чи квіти на полях не можуть належать комусь одному, — пояснює датчанин.

Мер міста Шамоні, яке розташоване біля підніжжя Монблану, називає ідею Еварістті нерозумною та незаконною. Він застерігає, що художника затримає поліція, щойно той спробує піднятися на гору. Через це час проведення акції митець не розголошує.

Еварістті спеціалізується на резонансних акціях. 2003 року на своїй виставці він порозставляв по залу блендери. Пристрої були наповнені водою, в якій плавали золоті рибки.  Художник пропонував відвідувачам вмикати апарати та насолоджуватися мистецтвом.

У січні цього року художник зробив собі ліпосакцію. З отриманого жиру насмажив 48 фрикадельок і подав на вечерю друзям. Те, що вони недоїли, законсервував. Продукт продає по $4 тис. за 10 шт.

Зараз ви читаєте новину «Найвищу гору Європи зафарбують у червоний колір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі