Ексклюзиви
пʼятниця, 02 лютого 2018 00:05

Найстаріший чоловік світу був тричі у лікарні

Автор: www.dailymail.co.uk
  Франциско Нуньєс Олівейра помер на 114-му році життя. Вважався найстарішим чоловіком світу
Франциско Нуньєс Олівейра помер на 114-му році життя. Вважався найстарішим чоловіком світу

Увечері 29 січня у своєму будинку в Іспанії на 114-му році помер найстаріший чоловік світу Франциско Нуньєс Олівейра. Говорять, став рекордсменом завдяки дієті та життю без стресів.

Франциско народився 13 грудня 1904-го. У 1920 роках був учасником війни проти сепаратистів у африканській країні Марокко — тоді вона підкорялася Іспанії та Франції. Потім займався фермерством. У нього залишилися четверо дітей, дев'ять онуків і 15 правнуків, 97-річний брат і 93-річна сестра. Сусіди прозвали його Марчена, бо був схожий на іспанського співака фламенко Пепе Марчену.

Франциско тричі був у лі­карні. У 90 років йому видалили нирку, в 98 прооперували катаракту, у 109 років лікувався від інфекції сечовивідних шляхів. Говорять, мав відмінне здоров'я, бо був активний — самостійно гуляв до 107-річного віку, їв багато сиру та вирощених власноруч овочів, випивав щодня по склянці червоного вина. Свою роль зіграли чисте сільське повітря та відсутність стресів, каже голова муніципалітету Б'єнвеніди, де жив Франциско.

Святкувати 113-річчя чоловік почав із традиційного бісквіта і склянки молока на сніданок. Потім відкривав вітальні листівки з усього світу. Мав абсолютно здоровий вигляд, говорить донька 82-річна Марія Антонія. Доглядала батька. Розповідає, той міг цілими днями говорити чи цілодобово спати.

У квітні 2015 року Франциско дав інтерв'ю іспанському виданню "Ель Мундо". Сказав, що хотів би прожити ще кілька років.

— Знаю, що я старий, але не почуваюся таким, — заявив.

Після смерті чоловіка місцева влада оголосила жалобу. Смерть довгожителя стала ганьбою для всього села і всього світу, заявив голова муніципалітету Б'єнвеніди.

З 13 квітня 2016 року Франциско став найстарішим жителем Іспанії, а з 11 серпня 2017-го — світу. Того дня помер ізраїльтянин 114-річний Ісраель Крішталь. Після смерті іспанця найстарішим визнали японця Масазо Нонаку — 29 січня йому виповнилося 112 років і 189 днів.

У Чилі живе Целіно Віллануева Гарамільйо. Стверджує, що йому 121 рік. Влада країни визнала це і вказала у паспорті. Довести слова чоловік не може — свідоцтво про народження згоріло в пожежі за його молодості.

Зараз ви читаєте новину «Найстаріший чоловік світу був тричі у лікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути