вівторок, 09 грудня 2008 17:08

Найстарішій черепасі щонайменше 178 років

  Найстаріша тварина на планеті — черепаха Джонатан — сліпа на одне око. Але він має сили спарюватися з трьома самками
Найстаріша тварина на планеті — черепаха Джонатан — сліпа на одне око. Але він має сили спарюватися з трьома самками

Черепаху Джонатана, що живе на британському острові Святої Олени в Атлантичному океані, визнали найстарішою живою істотою планети. Самцеві щонайменше 178 років. Цю рептилію можна побачити на фотографії початку ХХ ст. Спеціалісти підрахували: вже тоді їй було майже 70.

Із п"ятьма іншими черепахами Джонатана завезли на острів за деякий час після того, як 1821 року на ньому поховали французького імператора Наполеона Бонапарта.

До 1930-го плазун не мав клички. Губернатор острова сер Спенсер Девіс вирішив назвати його Джонатаном. На думку Девіса, кличка була така ж благородна, як і тварина.

Фотографію 1900 року, на якій поряд із Джонатаном стоїть полонений англо-бурської війни (1899–1902 рр. — "ГПУ"), нещодавно продали з аукціону за 4 тис. фунтів. Після торгів подивитися на рептилію приїхали кілька сотень людей.

— Він старий і сліпий на одне око. Але у Джонатана вистачає сил регулярно спарюватися з трьома молодшими самками, — розповідають наглядачі парку, де живуть черепахи. — Йому відвели окрему плантацію на острові. Та він полюбляє траву, що росте на загальній ділянці для черепах. Не любить їсти наодинці.

— Він уміє позувати фотографам, — кажуть наглядачі. — Страшенно любить увагу.

Найстарішою твариною на планеті тривалий час вважали 175-річну Галапагоську черепаху Гаррієт з Австралії. 2005-го тварина померла.

У листопаді 2008 року працівникам зоопарку канадського міста Вінніпег довелося приспати білу ведмедицю Деббі. Їй було 42 роки, і вона страждала від різних хвороб. Зазвичай полярні ведмеді живуть до 20 років.

Найстаріший кіт  у світі прожив 31 рік. Рудий Спайк із Лондона ледь не загинув малим — його сильно покусав собака. Однак потім Спайк жодного разу не захворів і до кінця життя був жвавим. Нині найстарішим котом світу вважають Місчіфа з Лос-Анджелеса. Йому 27 років.

Зараз ви читаєте новину «Найстарішій черепасі щонайменше 178 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі