четвер, 19 квітня 2007 19:09

Найщасливіші люди живуть у Данії

Жителів 15 європейських країн попросили оцінити свій настрій за шкалою від 1 до 10. За результатами, найщасливішими себе вважають данці та фіни. Вони оцінили свій стан в середньому у 8,3 та 8,1 бали відповідно. Найбільш незадоволені життям італійці, греки та португальці.

Проаналізувавши всі відповіді опитаних, учені дійшли висновку, що для щастя потрібні надійні друзі та хороші сусіди, приємна робота, а також влада, якій можна довіряти. Окрім того, важливим є баланс між роботою і відпочинком.

— Данці йдуть з роботи о 16.30, і ніхто не може змусити їх працювати понаднормово, — каже журналіст газети "Копенгаген Пост" Кевін МакҐвін.

У країні 37-годинний робочий тиждень. Батьки мають 52 тижні відпустки по догляду за дитиною. Зазвичай перші 24 тижні повністю оплачуються роботодавцем, далі батьки отримують до 90% зарплатні. Медичне обслуговування і навчання безплатні.

— У нас високі податки, але й щедрі виплати по безробіттю, — розповів телерадіокомпанії ВВС посол Данії у Великій Британії Біргер Рііс-Йоргенсен. — Ми дуже довіряємо урядові. Наші політики компетентні, не корумповані й легко доступні.

Багато данців пояснили, що почуваються задоволеними життям також через чистоту і безпеку. Вечорами можна без остраху гуляти навіть у передмістях столиці. Вулиці більшості міст і громадський транспорт зазвичай дуже чисті.

— Якщо 5 відсотків поїздів у країні ходять не за графіком — це політична проблема, — каже Біргер Рііс-Йоргенсен.

Опитування щодо відчуття щастя в країнах Європейського Союзу, яке спонсорує ЄС, проводять кожні два роки. Учені помітили, що теплий клімат не впливає на відчуття щастя: щасливіші люди не живуть на сонячних і теплих узбережжях Середземного моря.

— Італія, Греція та Португалія вже не перший раз опиняються на останніх позиціях, — розповідає дослідниця Луіза Коррадо. — У той же час найщасливіші люди живуть у більш прохолодних Швеції, Фінляндії та Нідерландах.

Зараз ви читаєте новину «Найщасливіші люди живуть у Данії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі