вівторок, 10 червня 2008 19:10

Найкращим містом світу визнали Копенгаген

Найкращим містом світу визнали Копенгаген

Список найкращих міст світу опублікував щомісячний британський журнал "Монокль". Перше місце посіла столиця Данії Копенгаген. При оцінюванні міст брали до уваги кілька категорій: транспорт, податки, чистота, екологія, архітектура. Копенгаген визнали найстильнішим, найкомпактнішим та найчистішим.

На думку експертів видання, в данській столиці найзручніша та найбільш продумана транспортна система. У центрі міста найпопулярніший транспорт — велосипед. Це рятує майже мільйон жителів Копенгагена від вихлопних газів та загромаджених парковок. Головна торгова вулиця Строгет — пішохідна. В інших містах світу центральні вулиці перекривають лише на вихідні або великі свята.

Окрему увагу, на думку авторів рейтингу, привертає зовнішній вигляд міста. Дизайнерську роботу можна помітити не лише в архітектурі, але й у паркових зонах, на вулицях і в транспорті.

— Тут навіть сміттєві урни розмальовані, — згадує 24-річна киянка Ольга, яка нещодавно була в Копенгагені. — Вулиці чисті, у каналах плавають качки.

Ольга вважає, що в Копенгагені жити так само дорого, як і в інших містах Європи.

— Транспорт тут не дешевший, ніж у Парижі, наприклад. Проїзд коштує від 2–3 євро, — розповідає вона "ГПУ". — А метро не набагато відрізняється від нашого. Хіба що чистіше і людей менше. Усі написи в місті — данською. Це, як на мене, мінус. Зате в будь-якому магазині розмовляють англійською.

Єдиним недоліком міста автори рейтингу вважають клімат. Як кажуть данці, в Копенгагені три місяці поганого літа і 10 місяців вітряної зими.

Друге та третє місце в рейтингу посіли німецьке місто Мюнхен та японське Токіо. До десятки найкращих увійшли також Цюріх, Гельсінкі, Відень, Стокгольм, Париж.

Зараз ви читаєте новину «Найкращим містом світу визнали Копенгаген». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі