понеділок, 09 лютого 2009 17:16

На Мадагаскарі розстріляли демонстрантів

У Антананаріву, столиці острівної республіки Мадагаскар, урядові війська розстріляли мітинг опозиціонерів. 20 демонстрантів загинули. Ще близько 200 дістали поранення.

Масовий мітинг в Антананаріву розпочався 7 лютого. На вулиці вийшли люди, невдоволені через бідність і безробіття.

Лідер опозиції і колишній мер міста 34-річний Ендрі Раджоеліна закликав 20-тисячний натовп своїх прибічників узяти штурмом президентський палац. Коли демонстранти наблизилися до будівлі, охорона відкрила вогонь.

— Вони мали на озброєнні лише власну хоробрість, — заявив Раджоеліна. — Йшли до президента без зброї.

Президент Мадагаскару 59-річний Марк Равалуманан запевнив, що демонстранти збиралися захопити його у полон і готували державний переворот.

Після стрілянини натовп побіг центральними вулицями столиці. Люди жбурляли у вітрини магазинів каміння, хапали з прилавків товари. Кількадесят демонстрантів удерлися до готелю в центрі міста. Вони розбили вікна і зіпсували меблі. Антананаріву патрулюють озброєні загони, мітингувальників заарештовують. У країні ввели комендантську годину через масові заворушення та мародерство. Після восьмої години вечора перебувати на вулиці цивільним заборонено.

Конфлікт між президентом та колишнім мером розпочався торік у грудні. Глава держави закрив мерський телеканал. Тоді Раджоеліна звинуватив Равалуманана у диктаторстві й вивів на вулиці багатотисячний натовп. У відповідь президент звільнив мера з роботи. Наприкінці січня колишній градоначальник розпочав кампанію з усунення президента з посади.

Зараз ви читаєте новину «На Мадагаскарі розстріляли демонстрантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі