середа, 31 жовтня 2007 17:46

На Хелловін батьки викидають цукерки

У ніч із 31 жовтня на 1 листопада у країнах Європи та США відзначали Хелловін. Наступного дня зранку більшість батьків намагалися відповісти на запитання: що робити з кілограмами цукерок, які діти поприносили додому?

До цього дня у США виготовляють та з"їдають найбільше солодощів за рік. Дуже популярними є цукерки у вигляді зерен кукурудзи. Цьогоріч їх виготовили 16 млн кг — майже 9 млрд солодких зернин. Цього достатньо, аби, склавши одна до одної, чотири рази огорнути ними Місяць. На Хелловін продають 75% річних запасів цих цукерок.

На свято діти пізно ввечері ходять до сусідів і вимагають солодощів — інакше погрожують нашкодити. Наступного дня деякі батьки забирають у дітей усе, що ті назбирали, і щодня видають по кілька цукерок. Інші дозволяють їсти "доки не знудить". Частина дорослих викидає солодощі потай від дітей.

Сьогодні Хелловін — це фестиваль масок і костюмів страховиськ і потвор. Вони уособлюють потойбічні сили, які вночі справляють шабаш. Колись, аби не стати їхньою жертвою та відлякати злих духів, розкладали вогнища, запалювали свічки й наряджалися якомога страшніше. Звідси пішла традиція вирізати страхітливі маски.

Витоки свята сягають язичницьких традицій кельтів. Тисячоліття тому кельтські племена проживали від Карпат до британських островів. Новий рік вони відзначали восени. Свято мало назву Самайн і було найважливішим ірландським і кельтським. Його справляли дуже пишно. Три дні напередодні кельти урочисто проводжали старий рік і складали подяку за всі минулі події. У день Самайна відбувався розкішний королівський бенкет. На ньому пили пиво та медовий напій. За уявленнями кельтів, вони дають доступ до вічності.

Із прийняттям християнства в ІХ ст. на території Великої Британії свято Самайна поєдналося з католицьким Днем усіх святих. Церква марно боролося зі звичаєм задобрювати злих духів. Завдяки молодіжним карнавальним розвагам воно існує й дотепер.

До США Хелловін привезли ірландські емігранти. На початок ХХ ст. воно стало на улюбленим святом школярів. Нині в багатьох американських школах відзначати його заборонили. Несерйозне ставлення до дня поминання померлих, що припадає на 1 листопада, вважають образливим.

Зараз ви читаєте новину «На Хелловін батьки викидають цукерки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі