вівторок, 12 червня 2007 17:50

На час екзаменів закрили аеропорт

В аеропорту поблизу китайського міста Хуаншань минулого четверга не приймали на посадку літаків. Цього від міністерства освіти добилися батьки випускників, які того дня складали вступні тести у вузи. Мовляв, шум завадить дітям успішно справитися із завданнями.

По всій країні екзаменувалися 10 млн старшокласників. Ці іспити називають "ґаокао". Вони є найважливішими не лише в житті дитини, а й цілої сім"ї. У школярів постійний стрес. Батьки ж роблять усе можливе, аби допомогти своїм чадам успішно справитись із навантаженням.

Під дверима школи N35 у Пекіні батько одного абітурієнта чекав на сина кілька годин. Він замовив столик у ресторані й кімнату в готелі, щоб дитина могла поїсти і відпочити. Інший чоловік із міста Сюйчжо зганяв цикад із дерева поблизу навчального закладу. Мовляв, співучі комахи можуть завадити його доньці зосередитися.

У деяких провінціях тести триватимуть два і навіть три дні.

Напередодні про "ґаокао" повідомляють усі газети, радіо та телеканали. Дієтологи розробляють здорові раціони, психологи рекомендують найкращі способи розслабитися після напруження.

— "Ґаокао" — це єдиний шлях до університету, — каже професор Цзо Ченьгуй. — Його багато хто критикує. Та поки що це найбільш чесний спосіб відібрати найкращих і найбільш талановитих студентів.

Для дітей із бідних сільських районів Китаю вступ до вузу — можливість досягти успіху в житті. З вищою освітою вони можуть знайти роботу в державній установі.

— Наша сім"я була такою бідною, що ми не могли знайти три юані, щоб заплатити за реєстрацію, — розповідає 40-річний Вен Сіньнянь.

Він народився в одному з найбідніших сіл центральної провінції Хенань. Зараз працює в державній компанії в столиці.

"Ґаокао" підтримують 95% китайців. Хоча 92,8% погоджуються, що тести потрібно дещо змінити через надмірний психологічний тиск на дітей. Результатів іспиту країна чекатиме протягом місяця. На 10 млн абітурієнтів в університетах є 5,6 млн вільних місць.

Зараз ви читаєте новину «На час екзаменів закрили аеропорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі