вівторок, 17 червня 2008 17:56

На "білий обід" несуть свої меблі та їжу

Автор: фото: reuters/Gonzalo Fuentes
  Місце проведення обіду до останньої миті тримають у секреті, бо великі зібрання людей у громадських місцях без дозволу поліції заборонені
Місце проведення обіду до останньої миті тримають у секреті, бо великі зібрання людей у громадських місцях без дозволу поліції заборонені

"Білий обід" для кількох тисяч осіб провели минулого тижня на Єлисейських Полях у столиці Франції Парижі. Одягнені в біле парижани приходили із власними столами, стільцями та стравами, які їли просто неба.

"Білий обід" — це запланована акція, учасники якої не знають про місце проведення до останньої миті. Його тримають у секреті, бо великі зібрання людей у громадських місцях без дозволу поліції заборонені. Хоча зазвичай учасників цієї акції не розганяють. Інколи поліцейські вітають їх сигналом, проїжджаючи повз на службових авто.

Потрапити на такий обід можна за спеціальним запрошенням од знайомого, який теж бере в ньому участь. Обов"язковою умовою є білі вбрання, скатертина на стіл, посуд, кілька вишуканих страв та шампанське. Пластиковий посуд та фаст-фуд приносити заборонено.

Зазвичай акцію планують на середину або кінець червня, коли тепла й суха погода. Її проводили майже в усіх популярних місцях Парижа — біля собору Паризької Богоматері, під Ейфелевою вежею, Версалю.

— Це чудова нагода запросити на обід стільки друзів, скільки ніколи не зможеш покликати до себе в гості, — каже одна з найстарших учасниць акції 58-річна Анн-Марі.

Уперше "білий обід" організували 1988 року колишні військові офіцери. Вони вирішили масово відсвяткувати весільні річниці й запросили майже 100 друзів пообідати просто неба на вулиці. Більшість жінок одягли тоді старі весільні сукні. Звідси традиція приходити на захід у білому.

— Усе виглядає елегантно, вишукано та справді по-паризькому, — говорить Ів, один із організаторів "білих обідів". — Сам факт, що акція по суті незаконна, додає особливого хвилювання.

Зараз ви читаєте новину «На "білий обід" несуть свої меблі та їжу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі