середа, 28 травня 2008 17:47

На безлюдному острові працює остання наглядачка маяка

Автор: фото: REUTERS/Brian Snyder
  На острові площею 1,2 гектара, за 14 кілометрів від узбережжя США, Саллі Сноумен проводить п’ять днів на тиждень
На острові площею 1,2 гектара, за 14 кілометрів від узбережжя США, Саллі Сноумен проводить п’ять днів на тиждень

56-річна Саллі Сноумен — остання наглядачка маяка в США і єдина жінка з такою професією. На безлюдному острові Малий Брюстер за 14 км від узбережжя штату Массачусетс вона проводить 5 днів на тиждень.

Невдовзі професія Сноумен зникне. Сучасні кораблі мають новітнє обладнання, системи супутникового керування. Усі маяки в США автоматизовані, наглядачі їм більше не потрібні.

Щодня Саллі Сноумен двічі обходить острів по периметру, слідкує, щоб маяк світився, перевіряє енерго- та теплопостачання. А ще проводить екскурсії островом для туристів. Для цього вона одягає вбрання XVIII ст. Маяк на Малому Брюстері був першим у США. Його відкрили майже 300 років тому — 1716-го.

Сноумен каже, що не боїться залишатися на острові одна, попри таємничі випадки з історії маяків. Найбільш відомий із них — зникнення одразу трьох наглядачів 1900-го з острова Фланнан неподалік шотландського узбережжя.

— Я знаю острів, як свої п"ять пальців, і мені немає чого боятися. Зі мною часто їздить чоловік. Коли його немає, то приїздять волонтери або напарники, — каже жінка.

Невдовзі перестануть працювати останні наглядачі маяків у Норвегії, Росії та інших країнах. Більшість із них вважають свою справу життєвим покликанням і планують залишатися на маяках навіть після виходу на пенсію.

Зараз ви читаєте новину «На безлюдному острові працює остання наглядачка маяка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі