Ексклюзиви
понеділок, 17 грудня 2007 17:15

Мусульмани приїхали поцілувати святий камінь

Автор: фото: reuters/Ali Jarekji
  Паломники ходять навколо Мечеті Аль-Харам у Мецці. Кожен правовірний мусульманин повинен хоч раз у житті здійснити таке паломництво
Паломники ходять навколо Мечеті Аль-Харам у Мецці. Кожен правовірний мусульманин повинен хоч раз у житті здійснити таке паломництво

Цього понеділка на світанку понад 1,5 млн мусульман із різних країн світу почали хадж — паломництво до святинь ісламу в місті Мекка, що у Саудівській Аравії.

Під час ранкової молитви на площі біля головної мусульманської Мечеті Аль-Харам зібралося понад мільйон послідовників ісламу. Дехто чекав з вечора п"ятниці, аби опинитися ближче до Кааби.

Кааба — це кубічна споруда чорного кольору. В одному з її кутів знаходиться Чорний Камінь. Це метеорит у срібній оправі діаметром 30 см. За легендою, Аллах послав його на землю до Адама та Єви як згадку про свою турботу. Паломники прагнуть поцілувати або хоча б торкнутися Кааби.

Щойно служитель мечеті подав сигнал про початок молитви, в усій Мецці встановилася тиша. Згодом віруючі почали ритуальний обхід навколо святині проти часової стрілки. Необхідно зробити сім кіл, при цьому перші три оббігти або пройти прискореним кроком. Завершується обряд прочитанням двох розділів із Корану та молитвою.

— Там було стільки людей, що ми з друзями взялися за руки, аби не загубити один одного, — розповідає 22-річний Хумза Юсаф із британського міста Ґлазґо. — Під час руху тебе підхоплює і несе потік людей.

Торік під час тисняви померли 362 людини, 2004-го — 251 особа. Але цього року людських жертв уникнули. Німецькі вчені виявили, що тіснота утворюється через невпорядкованість руху людей. Цього разу паломникам видали схеми, за якими можна було обрати оптимальні маршрути.

Кожен правовірний мусульманин вважає своїм обов"язком здійснити хадж хоча б раз у житті. Якщо через поважні причини людина немає такої можливості, то можна послати замість себе когось іншого, хто уже відбув свій хадж.

Зараз ви читаєте новину «Мусульмани приїхали поцілувати святий камінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути