середа, 05 грудня 2007 18:07

Морські водорості годують половину Занзібару

Автор: фото: REUTERS/Finbarr O'Reilly
  Жінки й дівчата збирають водорості поблизу селища Бвею на одному з островів архіпелагу Занзібар. Їхній продаж — другий за прибутковістю бізнес після туризму
Жінки й дівчата збирають водорості поблизу селища Бвею на одному з островів архіпелагу Занзібар. Їхній продаж — другий за прибутковістю бізнес після туризму

Цінні види їстівних морських водоростей добре ростуть уздовж усього узбережжя танзанійських островів Занзібар. Нині їх експорт — друга після туризму стаття заробітку для всієї Танзанії.

Щороку країна експортує 10 тис. т водоростей на азіатський ринок, де з них готують делікатесні страви. А почалося все 20 років тому. Тоді з Філіппін на Занзібар завезли 4 кг бурих водоростей.

Спочатку вони не приносили значного доходу. Вирощувати водорості по коліно у воді було складно. Цим займалися переважно жінки та діти, тоді як чоловіки полювали. Так триває й досі. Жінки створюють картелі, самі знаходять партнерів зі збуту. Тому, відповідно, заробляють більше грошей за свою сильну половину.

— Тепер не ми одружуємося з ними, а вони з нами, — жартують із цього приводу місцеві чоловіки.

Останнім часом занзібарські жінки почали опановувати й інші різновиди сільськогосподарського бізнесу. Продають вироби з кокосів, м"ясо домашньої птиці, мед. Картелі підтримує держава, а вирощування водоростей спонсорують неурядові організації з усього світу.

Економісти вважають, що саме розвиток такого маленького фермерського бізнесу може вивести африканські країни з глибокої економічної кризи.

Зараз ви читаєте новину «Морські водорості годують половину Занзібару». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі