вівторок, 09 жовтня 2018 07:40

Монсеррат Кабальє поховали поряд із батьками

Автор: WWW.HERALDSCOTLAND.COM
  Оперна співачка Монсеррат Кабальє виступала на сцені 23 роки. Виконала майже 130 сольних партій і видала понад 100 дисків
Оперна співачка Монсеррат Кабальє виступала на сцені 23 роки. Виконала майже 130 сольних партій і видала понад 100 дисків

8 жовтня у Барселоні поряд із батьками поховали іспанську оперну співачку Монсеррат КАБАЛЬЄ. Вона померла минулої суботи на 86-му році. У вересні її госпіталізували в місцеву лікарню через проблеми із жовчним міхуром.

— Монсеррат мала унікальне сопрано, володіла технікою бельканто — вміла з'єднувати фрази без жодної паузи. Не раз питав: "Коли ти будеш дихати?" А вона усміхалася у відповідь, — каже іспанський оперний співак Пласідо Домінго, 77 років.

Монсеррат Кабальє з відзнакою закінчила Філармонічний драматичний ліцей Барселони. Її батьки жили бідно. Аби допомогти їм, підробляла продавщицею та швачкою. Після отримання диплома працювала в оперних театрах Італії, ­Швейцарії та Німеччини. До Барселони ­повернулася ­1962-го. Відомою стала за три роки. Тоді в американському "Карнегі Холі" вийшла на сцену замість оперної співачки Мерелін Хорн, яка захворіла. Виконала партію Лукреції Борджіа в однойменній опері італійського композитора Гаетано Доніцетті. Публіка влаштувала їй 20-хвилинні овації.

— Міс Кабальє достатньо було заспівати перший романс, і стало ясно, що вона володіє не тільки чистим і прекрасним голосом, але й вокальною майстерністю, — писали тоді в американських газетах. — Із початком її виступу в залі змінилася атмо­сфера. На мить здалося, що люди перестали дихати.

1965 року Кабальє дебютувала в нью-йоркській "Метрополітен-опера", де виконала партію Маргарити у "Фаусті" французького композитора Шарля Гуно. Виступала на цій сцені впродовж 23 років. Виконала майже 125 оперних партій. Видала понад 100 дисків. 1988-го з вокалістом британського рок-гурту "Квін" Фредді Меркюрі записала альбом "Барселона". Заголовна пісня стала офіційним гімном літніх Олімпійських ігор 1992 року, що відбувалися в Барселоні.

З гастролями побувала в сотні країн світу. Давала концерти в Білому домі у Вашингтоні, Залі Народу в Пекіні й аудиторії генеральної Асамблеї ООН. В Україні виступала тричі. Востаннє — минулої весни.

— Монсерат Кабальє заспівала лише одну арію. Пояснила, більше голосу в неї не залишилося, — розповідає співак 45-річний Олександр Пономарьов. — Вона вже пересувалася в інвалідному візку, але продовжувала жартувати. Мені казала: "Я вже у віці. Приставати до тебе не можу, але можу тебе всиновити".

Монсерат Кабальє колекціонувала віяла і любила дивитися футбол. 54 роки прожила у шлюбі з іспанським оперним співаком Бернабе Марті. Йому зараз 89 років. Виховали двох дітей. Син 52-річний Бернабе й донька Монсеррат, 46 років — співаки.

Зараз ви читаєте новину «Монсеррат Кабальє поховали поряд із батьками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі