четвер, 17 січня 2008 16:52

Мона Ліза була дружиною торговця шовком

Мона Ліза була дружиною торговця шовком

На полотні італійського художника Леонардо да Вінчі "Мона Ліза" або "Джоконда" зображена дружина флорентійського купця Франческо дель Джокондо — Ліза Ґерардіні. Це встановили спеціалісти із Гейдельберзького університету в Німеччині.

— Таємниця зберігалася на полях книжки Аґостіно Веспуччі, яку знайшли два роки тому в бібліотеці нашого університету, — кажуть німецькі дослідники. — Він був знайомим із да Вінчі і захоплювався його талантом. На одній зі сторінок Веспуччі написав, що художник одночасно працює над трьома картинами. Серед них портрет Лізи дель Джокондо (дівоче прізвище — Ґерардіні. — "ГПУ").

Зрештою, ще 1550 року італійський письменник Джорджіо Вазарі писав, що  торговець шовком Франческо Джокондо замовив Леонардо да Вінчі портрет своєї дружини Лізи.

— Більше немає підстав сумніватися і вважати, що це інша жінка, — каже мистецтвознавець із Лейпцизького університету Франк Зеллнер. — Я навіть сказав би, що всі книжки, написані про це за останні роки, були непотрібними.

Досі одні дослідники припускали, що Ліза була коханкою да Вінчі, інші — його матір"ю. Існує також гіпотеза, що в портреті жінки художник намалював себе.

Італійські історики пишуть, що сім"я Джокондо та Леонардо да Вінчі жили в сусідніх будинках. Мона Ліза пережила свого чоловіка й померла у віці 63 років. Останні роки життя вона провела в монастирі святої Урсули.

Над "Моною Лізою" — портретом молодої жінки — Леонардо да Вінчі працював 4 роки й закінчив 1503-го. Вона зображена так, що з якого боку не дивитися на неї — її погляд спрямований на людину. Картина знаходиться в Луврському музеї в Парижі.

Зараз ви читаєте новину «Мона Ліза була дружиною торговця шовком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі