понеділок, 28 січня 2008 16:42

Мохаммед Сухарто правив Індонезією 32 роки

Автор: фото: REUTERS
  Дружина Сухарто Тін Сіті Хартінах виражає пошану чоловікові з нагоди закінчення священного місяця Рамадану. Березень 1993 року
Дружина Сухарто Тін Сіті Хартінах виражає пошану чоловікові з нагоди закінчення священного місяця Рамадану. Березень 1993 року

У неділю, 27 січня, на 86-му році життя помер колишній президент Індонезії Мохаммед Сухарто. У нього відмовили серце, легені та мозок. 4 січня чоловіка госпіталізували до однієї з найдорожчих клінік країни з анемією, низьким кров"яним тиском і нирковою недостатністю.

Чверть індонезійців проживають у бідності, але майже 35% жителів Країни Трьох Тисяч Островів назвали Сухарто "найкращим із шести президентів, який забезпечив стабільні ціни на рис і пальне". Він пішов у відставку 1998-го після 32 років правління, коли його та деяких членів родини звинуватили в розкраданні державних коштів і ухилянні від сплати податків.

Довгий час диктатор вирізнявся винятковою скромністю на публіці. Відмовляючись від розкішних азіатських палаців, Сухарто жив у невеликій квартирі в центрі Джакарти, столиці Індонезії. Однак із часом вплив родини президента на політику та економіку країни став настільки масштабним, що абревіатуру правлячої партії ППП почали розшифровувати як "путра-путрі-президент" — з індонезійської "сини-доньки-президента". За деякими підрахунками, статки родини Сухарто сягали $40 млрд, — майже половина валового національного продукту країни.

Знайомство з родинним бізнесом президента починалося з Міжнародного аеропорту Джакарти. Він належав Бамбангові — середньому синові глави держави. На летовищі стояли літаки, орендовані авіакомпанією молодшого сина Томмі. До міста їхали машини з таксомоторного парку, що належав старшій доньці президента Тутут. Дорога, якою рухалися авто, — теж власність її компанії. Тутут батько назначив заступником голови правлячої партії та міністром соціального забезпечення. У місті можна було зупинитися у п"ятизірковому готелі, що належав Бамбангові. Інтереси інших дітей колишнього президента простягалися від нафтохімічної промисловості до засобів масової інформації.

Нині одного з синів покійного президента засуджено до 15 років ув"язнення, інші знаходяться під слідством. Мохаммед Сухарто через постійні проблеми зі здоров"ям  не встиг постати перед судом.

Попри воєнний режим, що панував у Індонезії з 1966-го по 1998 рік, багато людей досі відчувають ностальгію за часами, коли країну називали "справжнім азіатським тигром". Сухарто залучував іноземні інвестиції, на початку 1970-х зупинив інфляцію і добився позитивних зрушень в економіці.

Екс-президент заповів поховати його в родинному склепі біля підніжжя гори Лаву на кордоні Центральної та Східної Яви. Там із 1996 року спочиває його  дружина Тін Сіті Хартінах. Сухарто прожив із нею 49 років і виховав шестеро дітей.

Зараз ви читаєте новину «Мохаммед Сухарто правив Індонезією 32 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі