середа, 18 липня 2007 17:13

Місяць страйку медсестрам не допоміг

Автор: фото: Сергій ДОБРОВСЬКИЙ
  Медсестри Кристина Жегорчик (ліворуч) і Божена Зноєк за кілька годин до закриття наметового містечка
Медсестри Кристина Жегорчик (ліворуч) і Божена Зноєк за кілька годин до закриття наметового містечка

Майже чотири тижні тривала акція протесту польських медсестер у Варшаві. Вона почалася після загальнонаціонального страйку лікарів. Жінки розбили наметове містечко навпроти канцелярії польського прем"єра, домагаючись виконання своїх вимог. Але це не допомогло. У понеділок намети згорнули.

Страйк медсестер почався у польській столиці 19 червня. Тоді кілька тисяч їх вийшли до офісу прем"єра Ярослава Качинського. Після демонстрації жінки залишилися ночувати просто неба на проїжджій частині. Спали на картонах.

Наступного дня о 7.19 ранку поліція витіснила медсестер із дороги на газон. Відтоді щоранку в цей час вони шикувалися уздовж тротуару. Пластиковими пляшками з дрібними монетами всередині проводили акцію "будіння совісті уряду".

Одна з вимог медсестер — підвищення зарплатні до 3 тис. злотих (5500 грн).

— Але це не головне, — говорить Бернарда Махняк, 42 роки, медсестра з 22-річним стажем. — Ми вимагаємо реформи системи охорони здоров"я та її прозорості. Пацієнти мають знати, на що йдуть їхні внески, а ми — скільки коштує кожна процедура.

Наметове містечко жило за встановленим розпорядком. Підйом о шостій ранку, відбій — о десятій вечора. Цілодобово працювала їдальня. Уночі чергували вартові. У кількох наметах безкоштовно оглядали усіх, кому була потрібна допомога.

Мешканці столиці підтримували медсестер. Щодня приносили свіжі продукти, гроші, засоби особистої гігієни.

Під час страйку профспілки медсестер і акушерок проводили переговори з представниками уряду. Зрозумівши, що чиновники не поступлятимуться, 11 жінок оголосили голодування. Деякі з них через погіршення стану опинилися в лікарні.

Агата Качмарчик, 37 років, з Кракова не їла 12 днів.

— Я веду боротьбу за власне право гідного існування і моїх пацієнтів, — каже жінка. — Знаю, що голодування може зашкодити моєму здоров"ю. Але це не мій вибір, а уряду, який не хоче з нами домовитися.

— Шкода, що протест набув політичного характеру, — говорить міністр охорони здоров"я Збігнєв Реліга, 69 років. — Адже керувала протестом опозиційна партія, яка дбала не стільки про медсестер, скільки про показовість. Зараз ми готуємо п"ять проектів змін до законів.

Страйк триває. Зараз медсестри планують вирушити в регіони й там розповісти населенню про свої вимоги. 19 вересня знову повернуться до Варшави на маніфестацію.

Зараз ви читаєте новину «Місяць страйку медсестрам не допоміг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі