пʼятниця, 01 лютого 2008 18:12

Мільйони китайців не відсвяткують Новий рік через сніг

Найсуворіші за останні 50 років снігопади та дощі продовжують паралізувати Китай напередодні Нового року, який святкують 7 лютого. Мільйони людей очікують поїздів, автобусів, літаків, стоять у кілометрових заторах на шосе. Метеорологи кажуть, що найближчими днями погода не покращиться.

Серед подорожувальників — багато заробітчан з усього Китаю. Новий рік для них — єдина можливість зустрітися з родинами. На магістралі, що з"єднує провінції Хунань і Гуанчжоу, утворилася пробка з 20 тис. автомобілів та автобусів. Багато хто вже не сподівається дістатися додому на свято.

— Це наш п"ятий день в автобусі, — розповідає водій, який везе десятьох дітей до їхніх батьків-заробітчан у Гуандун. — Щодня їмо по дві пачки локшини. Ото й усе, що маємо.

Через ожеледицю на автомагістралі на південному заході Китаю 29 січня розбився пасажирський автобус. Водій не впорався з керуванням, машина перекинулася, пробила огорожу і впала з 40-метрової висоти. Загинуло 25 людей, 13 зазнали серйозних поранень.

Снігопади, хурделиці й дощі почалися в Китаї 10 січня. Найбільше снігу випало в центральних провінціях Хунань та Хубей. В аваріях по всій країні загинуло майже 50 людей. На допомогу поліції та рятувальникам відправили півмільйона військових. Вони розчищають від снігу дороги й залізничні колії.

Через мороз загинуло багато врожаю, замело снігом сотні тисяч теплиць, вимерзла  худоба. За попередніми підрахунками, збитки від негоди складають $3 млрд.

У вівторок до людей звернувся прем"єр-міністр Китаю Вень Цзябао. Він вибачався за незручності з транспортом. Пообіцяв відновити рух поїздів найближчим часом.

Днями поліція зупинила студента, який збирався їхати додому на лижах. Юнак був переконаний, що попри тяжкі погодні умови подолає 200 км менш ніж за добу. Правоохоронці відправили його на автовокзал.

— Такі подорожі дуже небезпечні для життя, — пояснюють поліцейські. — За годину його занесе снігом, а за дві він на смерть змерзне.

Зараз ви читаєте новину «Мільйони китайців не відсвяткують Новий рік через сніг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі