Ексклюзиви
вівторок, 20 травня 2008 17:04

Михайло Ходорковський розповів, хто посадив його за ґрати

Колишній керівник російської нафтової компанії Михайло Ходорковський, 44 роки, розповів британській газеті "Санді таймс", що кримінальні справи проти нього відкрили за сприяння 48-річного Ігоря Сечіна.

Він був заступником глави адміністрації президента. Нині очолює державну нафтову компанію "Роснефть". До неї відійшла більшість активів ЮКОСа, яку очолював Ходорковський.

— Обидві справи організував Сечін, — розповідає засуджений. — Першу він розпочав через жадібність, а другу — через боягузтво. Важко сказати, як він переконав начальника. Можливо, Путін справді думав, що я замислив політичний переворот. Але це смішно.

До банкрутства статки Ходорковського оцінювали майже в $10 млрд. Мільярдера засудили до 9 років ув"язнення за ухиляння від сплати податків. Він може зустрічатися з близькими чотири рази на рік. За ним цілодобово стежить камера відеоспостереження. Гуляти Ходорковському дозволяють не більше години на добу.

— Найважче для мене — це розлука з родиною, зі старими батьками, дружиною і чотирма дітьми, — каже Михайло. — Заради 2–3 годин зустрічі їм доводиться долати майже 6,5 тисячі кілометрів.

Нині Ходорковський відбуває строк у районному СІЗО міста Чита. Йому висунули обвинувачення в розкраданні майна шляхом шахрайства. Чоловік каже, що в колонії, де він провів майже половину строку, було краще.

— Мені постійно нагадують, що я сидітиму у в"язниці, доки не вийде "особливе розпорядження", — розповідає колишній олігарх. — Коли скінчиться один строк, вони додадуть інший. Про умовно-дострокове звільнення я давно забув.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Ходорковський розповів, хто посадив його за ґрати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути