пʼятниця, 13 вересня 2019 05:00

Міхаеля Шумахера лікуватимуть стовбуровими клітинами

Семиразового чемпіона світу з автоперегонів "Формули-1" 50-річного Міхаеля Шумахера таємно привезли в паризьку лікарню ім. Жоржа Помпіду. Його помістили до відділення серцево-судинної хірургії. Транспортували машиною швидкої допомоги зі швейцарськими номерами.

У будівлі переміщення Шумахера були засекречені — ноші з гонщиком були накриті тканиною. Вона закривала обличчя і тіло. Супровід із 10 осіб очолював хірург-кардіолог 69-річний Філіп Менаше. Його вважають піонером клітинної терапії.

Гонщику призначили експериментальне лікування з використанням стовбурових клітин. Вони можуть самовідновлюватися шляхом поділу. Також формувати різноманітні за формою та функцією інші клітини. Їх введуть у серцевий м'яз, щоб спробувати запустити відновлювальні процеси.

Міхаель Шумахер отримав травму голови після падіння на гірськолижному курорті в грудні 2013 року. Наїхав лижею на брилу, упав і проломив череп.

Лікарі ввели Шумахера у штучну кому. У березні 2014-го його стан стабілізувався, а в квітні медики вивели його з коми. У червні Шумахера забрали з госпіталю у французькому Греноблі та перевезли для лікування в Лозанну у Швейцарії.

Шумахера регулярно відвідують друзі. Деякі з них — наприклад, Жан Тодт, президент міжнародної автомобільної асоціації і керівник "Феррарі" в роки перемог Шумахера — добре інформовані про його стан. Однак вони підтримують позицію сім'ї і не розповідають подробиць.

— Він оточений родиною та близькими. Я часто його відвідую, але його здоров'я — приватна справа, і думаю, пора дати Міхаелю спокійно жити, — каже журналістам Тодт.

— Ми близькі як ніколи. Я сказав би, що знаю про нього все. Як і раніше зберігаю зв'язок із ним, регулярно його навідую, — розповідає Тодт. — І в офісі, і в квартирі у мене всюди розвішані його фотографії. Час із Міхаелем я завжди згадуватиму, як краще в моєму житті.

Що ретельніше родичі приховують інформацію про здоров'я Шумахера, то більше у пресі обговорюють чутки.

"Шумахер не прикутий до ліжка й не потребує допомоги дихальних апаратів, але як і раніше не може говорити", — пише англійське видання "Дейлі мейл" без посилання на джерела і доказів. Сім'я зберігає мовчання.

Найбільше трагедія Міхаеля Шумахера вдарила по його дружині — Коріні.

Вони у шлюбі з 1995-го. Міхаель якось обмовився, що вони з дружиною жодного разу не посварилися. Коріні довелося стати главою сім'ї: організовувати лікування, управляти фінансами, відкараскуватися від преси. Зараз вона займається перебудовою швейцарського будинку, де живе Міхаель.

Поруч із ним також брат Ральф. Приїжджає батько Рольф. Навідують і колишні соратники — не тільки Тодт, але й менеджер Віллі Вебер, прес-секретарка Сабіне Кем. Вона — одна з головних захисників приватного життя Шумахерів.

— Одного разу він сказав мені: "Тобі не доведеться телефонувати мені наступного року — я зникну". Думаю, потай він мріяв коли-небудь зробити це. Тому я захищатиму його бажання і не дозволю нічому вийти назовні, — говорить Кем.

Зараз ви читаєте новину «Міхаеля Шумахера лікуватимуть стовбуровими клітинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі