середа, 18 жовтня 2017 00:25

"Ми розмовляли на дивані, коли він раптом накинувся на мене"

Автор: REUTERS
  Американська акторка Шерон Стоун та продюсер Гарві Вайнштейн на Каннському кінофестивалі 2013 року.  20 кінокартин, які він продюсував, були номіновані на премію ”Оскар”. Найвідоміші — ”Кримінальне чтиво”, ”Англійський пацієнт”, ”Правила виноробів”, ”Безславні виродки”, ”Володар перснів”
Американська акторка Шерон Стоун та продюсер Гарві Вайнштейн на Каннському кінофестивалі 2013 року. 20 кінокартин, які він продюсував, були номіновані на премію ”Оскар”. Найвідоміші — ”Кримінальне чтиво”, ”Англійський пацієнт”, ”Правила виноробів”, ”Безславні виродки”, ”Володар перснів”

65-річний Гарві Вайнштейн, один із найвпливовіших голлівудських продюсерів, співзасновник кінокомпанії "Мірамакс", іде з усіх посад після публікації про його сексуальні домагання, що тривали з 1984 року. Про це американському виданню "Нью-Йорк Таймс" заявила Томі-Енн Робертс. Тоді вона була студенткою.

Продюсер домагався молодих акторок та обіцяв їм за це найкращі ролі. Про це заявили 13 жінок. Після оприлюднення матеріалу про сексуальні домагання почали говорити і зірки — Анджеліна Джолі, Ґвінет Пелтроу, Кара Делевінь, Ешлі Джадд, Ромола Гарай, Розанна Аркетт, Роуз Макгавен, Лорен Сіван, Азія Ардженто, Леа ­Сейду.

Гарві звинувачує в організації цього секс-скандалу рідного брата Бобі. Вважає, що він хотів усунути його з "Вайнштейн компані", яку вони разом створили. Так і сталося. Рада директорів оголосила про звільнення продюсера "за неправомірну поведінку". У компанії вирішили провести власне розслідування. Також із титрів стрічок, що ви­йдуть на екрани найближчим часом, приберуть ім'я Гарві Вайнштейна.

Боб Вайнштейн прокоментував звинувачення: "Гарві зарекомендував себе як брехун світового класу і тепер, замість звернутися по допомогу, намагається звинуватити інших. Його твердження категорично неправдиві. Молюся, щоб він отримав допомогу, якої так потребує".

У своїх розповідях про сексуальні домагання Гарві Вайнштейна жінки описують подібний сценарій. Зустрічі відбувалися в готельних номерах. Часто жертви не знали, куди йдуть. Нерідко їх привозили обманом. Більшість отримували грошову компенсацію та підписували угоду про нерозголошення.

Ґвінет Пелтроу каже, що 22-річною зазнала домагань Гарві. Про це вона розповіла своєму тодішньому бойфренду Бреду Пітту. Актор заступився за кохану та зустрівся з продюсером. Після цього Вайнштейн попередив Ґвінет, щоб вона нікому не розповідала про те, що сталося.

— Я думала, що він мене звільнить, — говорить Пелтроу.

Анджеліна Джолі розповіла, як у 1990-х під час виходу на екрани картини "Мінливість кохання" Вайнштейн запропонував відвідати його готельний номер. Однак акторка відмовилась.

— У мене був поганий досвід із Гарві Вайнштейном у юнацькі роки. В результаті, я обрала ніколи більше не співпрацювати з ним і попереджати тих, хто збирався це робити. Така поведінка стосовно жінок у будь-якій галузі, будь-якій країні — неприпустима, каже Джолі.

Її колезі Роуз Макгавен, зірці серіалу "Всі жінки — відьми", пощастило менше. ­Кінопродюсер зґвалтував її. Як компенсацію Роуз отримала $100 тис.

Акторка Кейт Бекінсейл згадує, що продюсер чіплявся до неї неповнолітньої:

— Мене покликали зустрітися з Гарві у готелі "Савой". Мені було 17. Думала, це буде конференц-зала. На рецепції сказали піднятися в його кімнату. Він відчинив двері в халаті. Я була наївна і не допускала думки, що цей старший, непривабливий чоловік може очікувати, що я матиму якийсь сексуальний інтерес до нього. Після того, як відмовилася від алкоголю та сказала, що вранці була в школі, я пішла. Непійманою. Декілька років потому Вайнштейн запитував мене, чи не чіплявся при першій зустрічі. Я зрозуміла, що він не пам'ятає про домагання.

Модель 25-річна Кара Делевінь знялася в двох фільмах Вайнштейна — "Паперові міста" і "Тюльпанна лихоманка". За її словами, перед запрошенням на кастинг чоловік цікавився, чи цілувалася вона з жінками. Запитання знітило Кару, але вона погодилася на зустріч.

— Коли я зайшла в номер і побачила іншу жінку, то подумала, що я в безпеці. Але він попросив нас поцілуватися, — розповідає. — Потім ­підійшов до дверей, став перед ними і спробував поцілувати мене в губи. Я зупинила його і зуміла вийти з кімнати. Відтоді почувалася жахливо, бо знялася в його фільмі. Навіть відчувала, що я не заслужила цю роль. Довго сумнівалася, чи варто говорити про це. Не хотіла нашкодити його сім'ї. Почувалася винною, ніби зробила щось неправильне. Багато жінок, яких я знаю, також бували в таких ситуаціях. І ніхто не говорив про це через страх.

"Дівчина Бонда" Леа Сейду, 32 роки, також жертва сексуальних домагань Гарві.

— Ми розмовляли на дивані, коли він раптом накинувся на мене і спробував поцілувати. Я мала захищатися. Він великий і огрядний, тому довелося докласти зусиль, щоб дати йому відсіч. Це було не один раз. Але зі мною такий номер не пройде. Він мав інші наміри — я бачила це дуже чітко. Весь вечір фліртував і витріщався на мене, як на шматок м'яса. Було важко сказати "ні". Я — актриса, а він — продюсер. Ми працюємо в одній сфері, тому його неможливо уникнути. Бачила, як Гарві діє, як шукає нову жертву. Це — найогидніше, — розповідає Леа Сейду.

Однією з перших відреагувала на секс-скандал американська акторка Меріл Стріп, 68 років:

— Ганебні новини про Гарві Вайнштейна приголомшили тих із нас, чиї роботи він просував, тих, кого він захищав у погані й хороші часи. Безстрашні жінки, які відкрито розповіли про пережите насильство, — наші героїні. Одну річ необхідно прояснити: про це в Голлівуді знали не всі. Гарві працював з повною самовіддачею, бував різкий, але завжди шанобливий і поважний — зі мною і багатьма іншими. Я не знала про його злочини: про фінансові операції з акторками і колегами, яким він платив за мовчання, про його "ділові" зустрічі в готелях, ванних кімнатах та інших неналежних місцях, про його насильницькі дії.

Британська академія кіно й телебачення, кіноакадемія "Оскар" повідомили Вайнштейну про припинення його членства в їхніх організаціях.

Втрата роботи і репутації стала не найскладнішим випробуванням для Гарві. Від нього пішла дружина 41-річна Джорджина Чепмен. У шлюбі вони жили 10 років.

— Моє серце розривається від болю за всіх жінок, які зазнали нестерпних страждань від його дій. Я вирішила залишити чоловіка. Турбота про моїх дітей — на першому місці. Прошу засоби масової інформації поважати моє приватне життя, — каже Чепмен.

Вайнштейн наполіг, щоб Джорджина вчинила, як вважає за потрібне, та не перешкоджав її вибору.

— Я не хочу, щоб мої діти постраждали більше, ніж уже сталося. Я кохаю Джорджину і сподіваюся, що ми зможемо помиритися, хоча зараз не уявляю, чи це взагалі можливо, — говорить Гарві Вайнштейн.

Однією з небагатьох, хто підтримав кінопродюсера, стала акторка 31-річна Ліндсі Лохан. Вона записала кілька відеозвернень, які згодом видалила.

— Гадаю, Джорджині варто лишитися й бути поруч зі своїм чоловіком, — каже Ліндсі. Зауважила, що вони співпрацювали кілька разів, але він ніколи до неї не чіплявся.

У численних інтерв'ю Гарві Вайнштейн розповідає, що його світ зруйнований. Визначає, що чинив неправильно та потребує допомоги.

Еммі, донька від першого шлюбу, каже, що батько думає про самогубство. Вона зателефонувала в службу порятунку й повідомила, що той у депресії і думає про самогубство.

Приватним літаком продюсер вирушив до одного з реабілітаційних закладів в Аризоні, де його лікуватимуть від сексуальної залежності. Місячна програма там коштуватиме $40 тис. — понад 1 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «"Ми розмовляли на дивані, коли він раптом накинувся на мене"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі