вівторок, 30 вересня 2008 17:37

Мавп-самців стерилізувати практичніше за самиць

Автор: фото: REUTERS/Anil Dayal
  Лікар стерилізує мавпу в Центрі дикої природи в індійському місті Шимла
Лікар стерилізує мавпу в Центрі дикої природи в індійському місті Шимла

У північному індійському місті Шимла намагаються зменшити кількість мавп. Тварин стерилізують. Цього року операцію зробили 2377 особинам. За наступні три роки планують знепліднити ще 200 тис. тварин.

Велика кількість вуличних мавп давно є загрозою для індійців. Тварини чіпляються до перехожих, крадуть їжу. Вони грабують ферми та нападають на людей. Їхня популяція постійно зростає.

Жителі індійського штату Хімачал-Прадеш ще 2003 року вирішили боротися із мавпячою навалою стерилізацією. Однак тут каструють тільки самців. Самок не чіпають, бо вони вважаються священними. Та й стерилізація самців значно ефективніша, як показує практика. Адже мавпи чоловічої статі активніше кохаються.

У січні цього року влада штату Уттар-Прадеш долучила до вилову та обезпліднення мавп безробітну молодь. Для молодих людей провели майстер-класи з цієї справи. Навчили, як стерилізувати тварин лазером.

Найпоширеніший в Індії вид мавп — макака-резус. У середньому вона живе до 17 років. В Індії є багато храмів на її честь. Серед індуїстських богів є Ханумана — він напівмавпа. Святині відвідують чимало паломників. Тому мавпи завжди знайдуть чим харчуватися.

Зараз ви читаєте новину «Мавп-самців стерилізувати практичніше за самиць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі