середа, 17 жовтня 2007 17:27

Матері обміняються доньками

Автор: фото: REUTERS
  Минулого тижня зустрілися чешки Ярослава Троянова (праворуч) та Ярослава Чермакова. Тоді вони вперше побачили своїх справжніх дітей і взяли їх на руки
Минулого тижня зустрілися чешки Ярослава Троянова (праворуч) та Ярослава Чермакова. Тоді вони вперше побачили своїх справжніх дітей і взяли їх на руки

Друзі 29-річного водія Лібора Броза із чеського селища Требник постійно жартували з нього за кухлем пива. Казали, що його 10-місячна білява та блакитноока донька Нікола анітрохи не схожа на нього. Броза смуглявий, має темне волосся та карі очі.

Зрештою чоловік і сам засумнівався. Потай від 25-річної дружини Ярослави Троянової зробив тест на ДНК. Дізнався, що дитина справді не його. Звинуватив дружину у зраді.

Та присягалася, що була йому вірною. А потім також зробила тест. З"ясувалося, що вона не є матір"ю Ніколи. Подружжя зрозуміло: їхню дитину переплутали в пологовому будинку.

Ярослава згадала дивну річ: одразу після народження дівчинка важила 3,3 кг. Наступного ж дня Нікола мала на півкілограма менше. Медики запевнили, що наплутали з обмірами.

Батьки почали розшукувати свою доньку. Встановили, що того дня в тому ж пологовому будинку народжувала інша жінка, яку теж звати Ярослава. Її дівчинка Вероніка з"явилася на світ через 18 хв. після Ніколи. Вона важила саме 2,8 кг.

Ярослава Чермакова з чоловіком Яном та дівчинкою, яку вони вважали донькою, живуть за 30 км від Брози й Троянової. Минулого тижня родини зустрілися, провели повторні тести на ДНК. Нині подружжя чекають на результати. Однак Броза впевнений, що знайшов свою дитину. Дівчинка дуже схожа на нього.

— Це був шок. Я плакав дві години. Ярославу взагалі неможливо було вгамувати. Ми не могли повірити в те, що сталося, — розповідає Лібор.

Це був шок. Я плакав дві години

Родини вирішили, що мають обмінятися дітьми в їхній перший день народження 9 грудня.

— Ми виховували Ніколу десять місяців. Вона чудове маля, завжди усміхається. Неможливо уявити, як ми будемо її віддавати. Однак за 30 кілометрів від нас живе наша справжня донька. Ми пропустили найважливіші моменти в її житті — її перший зуб, перший крок. Тож маємо, принаймні бути поруч у її перший день народження, — продовжує батько.

— Що я можу сказати? Ми так любимо доньку, а виявляється, вона не рідна нам, — каже його дружина. Вона досі годує груддю дівчинку, яка не є її рідною донькою.

Родини подадуть позов проти пологового будинку. Вони хочуть відсудити в медичного закладу $500 тис. Директор пологового будинку Петр Майєр уже вибачився перед обома родинами.

Ярослава Чермакова має фотографію, на якій зображена новонароджена Вероніка. На руці в немовляти бірка, на якій написаний тільки її номер, прізвища немає.

— Ми з Трояновою тезки, тому наших дітей і переплутали. Жодна медсестра навіть не подумала підписати їхні прізвища. Я не знаю, як ми зможемо обмінятися доньками, — каже Ярослава Чермакова.

Британський професор психології Йей Бельський стверджує, що в ранньому віці діти зможуть адаптуватися в новій родині без негативних наслідків для психіки.

— Між 10 та 18 місяцями діти зустрічають багато нових людей, вони вчаться відчіувати та висловлювати емоції. Якщо біологічні батьки зможуть проявити терпіння, то відкритий до пізнання розум дитини прийме їх, — каже Бельський. — Тільки не можна поспішати. Тому що на даний момент діти дуже прив"язані до людей, які їх виховували. Потрібно, щоб обмін пройшов поступово.

Матері-одиначки залишили собі чужих дітей

1995 року дві матері-одиначки з Південно-Африканської Республіки подали до суду позов проти пологового будинку, де вони за шість років до того народили синів. Маргарет Клінтон-Паркер та Сандра Доукінс установили, що їхніх дітей переплутали при народженні. Жінки вимагали по $20 тис. Ці гроші були їм потрібні, щоб покрити витрати на відвідування своїх біологічних нащадків. Обидві матері вирішили залишити собі дітей, яких вони виховували протягом шести років.

Зараз ви читаєте новину «Матері обміняються доньками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі