вівторок, 25 січня 2011 03:30

Лукашенку заборонять в'їжджати до Євросоюзу

20 січня Європарламент прийняв рішення запровадити санкції проти Білорусі. ЄС заборонить в'їжджати всім вищим чиновникам країни, зокрема 56-річному президентові Олександрові Лукашенку, і заморозять їхні рахунки у своїх банках. Санкції почнуть діяти після остаточного обговорення у Європарламенті 31 січня. Заборона діятиме, доки в Мінську звільнять усіх політичних в'язнів, заарештованих 19 грудня — у ніч після президентських виборів.

— Заарештували й побили понад 700 людей. Екс-кандидати в президенти вже місяць за ґратами. Юристам не дозволяють відвідати їх. Такого не бачила жодна країна, — коментує Луїс Айяла, генеральний секретар Соціалістичного Інтернаціоналу — міжнародної соціал-демократичної організації.

Лукашенко погрожує, що кожна держава, що запровадить санкції проти нього та його чиновників, поплатиться:

— Ми під загрозою санкцій. За що? Невже в європейців нема власних проблем? По саме горло! Немає проблем в американців? Подивіться на себе! — каже Лукашенко. — Чекаю від Міністерства закордонних справ пропозицій щодо боротьби з анти-білоруською кампанією за кордоном.

Європарламентарі наголошують, що країна, в якій є хоча б один політичний в'язень, не може проводити чемпіонат світу з хокею. Змагання мають відбутися в Білорусі 2014-го.

Президентські вибори в Білорусі пройшли 19 грудня. 80% голосів виборців дісталися Олександрові Лукашенку, що був президентом з 1994-го. ЄС не визнав результатів і вищі чиновники бойкотували церемонію інавгурації. Європа наполягає на нових виборах президента.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенку заборонять в'їжджати до Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі