середа, 06 січня 2021 05:36

Лукашенко планував убити Шеремета

Білоруські спецслужби обговорювали 2012 року вбивство журналіста Павла Шеремета. Про це йдеться в спільному розслідуванні видань "Єюобсервер" і "Беларускі народний Трибунал".

Стверджують, що отримали запис розмови 11 квітня 2012-го. Шеремет на той час жив у Москві. На плівках тодішній глава КДБ Білорусі Вадим Зайцев обговорював операції 7-го відділу спецпідрозділу "Альфа". Цю таємну групу створили для боротьби з противниками режиму Олександра Лукашенка.

На записі Зайцев каже, що Шеремета треба прибрати. Учасники розмови обговорюють, як ліквідувати колишнього директора білоруської тюрми Олега Алкаєва, колишнього полковника Володимира Бороданя і колишнього голову антикорупційної служби В'ячеслава Дудкіна. Хотіли, щоб скидалося на нещасний випадок. Усі названі тоді жили в Німеччині. Їх не вбили.

Зайцев каже, що Лукашенко поклав $1,5 млн на спеціальний рахунок для неформальних операцій і хоче бачити результати. Також наголошує — важливо, щоб ніхто не підозрював у вбивствах білоруський КДБ.

Зайцев пішов із цієї структури в листопаді 2012-го. Працює директором білоруської телекомпанії Cosmos TV. Знайомі з ним фахівці НАТО з питань Білорусі підтвердили, що його голос схожий на голос у записі. Невідомо, чи розформували 7-й відділ "Альфи".

20 липня 2016 року в Києві підірвали авто з білоруським журналістом Павлом Шереметом. У грудні 2019-го МВС України назвало підозрюваних — ветерана російсько-­української війни й музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь, а також лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко. Адвокати не раз заявляли про фальсифікацію доказів проти підозрюваних.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко планував убити Шеремета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі