вівторок, 15 січня 2008 18:04

Ліверпуль обрали культурною столицею Європи

Ліверпуль обрали культурною столицею Європи

У п"ятницю близько 40 тис. осіб спостерігали за концертом на даху палацу Святого Георга на висоті 70 м у Ліверпулі. Британці святкували присвоєння місту звання культурної столиці Європи-2008.

Із подією жителів привітав Рінґо Стар, 67 років, — один із учасників гурту "Бітлз", утвореному в цьому місті. У концерті взяли участь 600 артистів. Повітряні акробати влаштували шоу серед будівельних кранів, що мало символізувати колишню індустріальну славу міста.

— Ідеологічно Ліверпуль особливо не відрізняється, скажімо, від Дніпропетровська, — каже 31-річна українська письменниця Світлана Пиркало, яка живе в Лондоні. — Робочий клас, індустрія, андеґраундна культура. А європейською столицею культури визнають не те місто, яке вже суперрозкультурне, а те, яке має стратегічний план і потенціал різко покультурнішати. Визнали містом культури, дали європейських грошей — а потім подивилися: помогло чи ні.

"Культурну столицю Європи" визначають із 1985 року. Комісію складають представники комітету з питань культури Європарламенту. Першими такий статус отримали Афіни. Від 2000-го культурних столиць має бути кілька. Цього року поряд із Ліверпулем стали норвезькі міста Ставанґер і Санднес.

2008-го в англійському місті відбудеться 350 концертів і вистав, у тому числі церемонія нагородження Європейської музичної премії МТV. За прогнозами, це має принести в міський бюджет $100 млн. За останні роки на реконструкцію Ліверпуля влада витратила майже $400 млн.

Чотири роки тому на "Культурну столицю Європи-2010" висувався Київ. Тоді з бюджету міста на реалізацію проекту виділили 800 тис. грн. Українська столиця програла турецькому Стамбулу та угорському Печу.

Зараз ви читаєте новину «Ліверпуль обрали культурною столицею Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі