Ексклюзиви
пʼятниця, 18 липня 2008 18:29

Літр молока коштує шість мільярдів доларів

  Зімбабвійський хлопчик тримає стос місцевих грошей, які в сумі дорівнюють 60 американським центам
Зімбабвійський хлопчик тримає стос місцевих грошей, які в сумі дорівнюють 60 американським центам

Рівень інфляції в Зімбабве сягнув 2,2 млн відсотків. Це абсолютний світовий рекорд.

Припаркувати машину в столиці Хараре коштує 50 млн зімбабвійських доларів. Штраф за неправильне паркування — близько мільярда. Літр молока можна купити за 6 млрд. По хліб у магазин приходять з повними торбами грошей. 15 липня буханка коштувала 60 млрд, а вже наступного дня — всі 100.

Курс національної валюти буде падати й надалі. У травні за $1 американський давали 200 млн зімбабвійських. Тоді Нацбанк пустив в обіг купюри в $500 млн. Нині готують до випуску банкноти номіналом у сто разів більше.

Днями в країні закінчився папір для друкування грошей. Матеріали й устаткування для виготовлення банкнот постачала німецька компанія "Гішке та Деврієнт". Однак санкції Євросоюзу призупинили діяльність компанії. Таким чином ЄС протестує проти режиму президента Зімбабве Роберта Мугабе.

84-річний Мугабе обіймає пост голови держави з 1987-го. Коли він тільки став президентом, Зімбабве була чи не єдиною економічно благополучною країною на континенті. Однак майже вся власність і гроші належали британцям, які колонізували ці території в ХІХ ст. Мугабе пообіцяв покінчити з "гнітом білих". 2000 року він ініціював захоплення ферм і підприємств місцевими жителями. Пізніше змусив іноземців, які забезпечували країну продовольством, виїхати. По тому в Зімбабве розпочалася економічна криза.

27 червня Мугабе в шостий раз переобрали президентом. Спостерігачі від Організації Об"єднаних Націй заявили, що результат сфальсифікували. У першому турі виборів, який пройшов у березні, переміг кандидат від опозиції 56-річний Морган Тсвангіраї. Пізніше він зняв свою кандидатуру через арешти та збройні сутички між його прихильниками та прибічниками Мугабе.

Зараз ви читаєте новину «Літр молока коштує шість мільярдів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути