четвер, 07 травня 2009 18:24

Літаки над Невадою сприймали за НЛО

Відставний полковник американської авіації 87-річний Х"ю Слейтер зізнався, що невпізнані літальні об"єкти в небі над Сполученими Штатами у 1960-х плутали з випробуванням секретних зразків бойових літаків.

— Розповідати про це раніше забороняли, — пояснює Х"ю Слейтер. Він служив у секретній Зоні 51 в американському штаті Невада. — Тільки торік Центральне розвідувальне управління розсекретило програму літака A-12. Її почали розробляти у травні 1960-го, коли росіяни збили наш секретний літак-розвідник поблизу Свердловська. Апарат A-12 планували використовувати для розвідки територій СРСР та Куби. Випробування відбувалися у Зоні 51. Літак виготовили з титанових матеріалів, за формою він нагадував літаючу тарілку. Його швидкість утричі перевершувала швидкість звуку. Він фактично переміщався зі швидкістю кулі.

У березні 1963-го літак розбився у штаті Юта.

— Я успішно катапультувався, — згадує нині 80-річний пілот-випробувач Кеннет Коллінз. — Мене підібрали троє місцевих жителів. Один залишився зі мною, а двоє поривалися бігти до секретного літака. Я ледь їх зупинив: сказав, що на борту є ядерна боєголовка. Вони повірили, бо в Неваді саме проводили випробування ядерної зброї.

Подробиці авіакатастрофи ЦРУ приховало від громадськості. Пресі сказали, що впав бомбардувальник F-105.

— Наді мною тоді добряче познущалися, — згадує Кеннет Коллінз. — На допиті  ввели "сироватку правди", щоби з"ясувати, що спричинило катастрофу. Я сп"янів і все розповів. Потім відвезли додому, кинули під двері. Дружині сказали, що я хильнув зайвого.

Випробовування літака A-12 тривали до 1968-го. П"ять із 13 апаратів розбилися.

— Над районом Зони 51 налітали 2850 годин, — згадує Х"ю Слейтер. — Навіть пілоти цивільної авіації думали, що бачили НЛО, повідомляли про це у федеральне авіаційне агентство. Але часто не тримали язика за зубами, тому й повзли чутки про прибульців у Зоні 51.

Зараз ви читаєте новину «Літаки над Невадою сприймали за НЛО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі