понеділок, 24 вересня 2007 17:29

Лідера секти судять за співучасть у зґвалтуванні

Автор: фото: REUTERS
  51-річний Уоррен Джеффс, лідер церкви Ісуса Христа Святих останніх днів, розмовляє зі своїм адвокатом на суді
51-річний Уоррен Джеффс, лідер церкви Ісуса Христа Святих останніх днів, розмовляє зі своїм адвокатом на суді

Минулого тижня в американському місті Сейнт Джордж, штат Юта, розпочався суд над 51-річним Уорреном Джеффсом, лідером фундаменталістської церкви Ісуса Христа Святих останніх днів. Його звинувачують у співучасті в зґвалтуванні неповнолітньої Джейн Доу.

Джеффс перебував у списку найбільш розшукуваних ФБР людей. Першим у ньому є відомий терорист Осама бін Ладен. Торік у вересні церковного лідера випадково затримав патрульний в околиці Лас-Вегаса. До того пастора понад рік розшукували за розбещення неповнолітніх та багатоженство. Він має принаймні 40 дружин і щонайменше півсотні дітей. За його затримання пропонували $100 тис. винагороди.

Зловмисника судитимуть за однією зі статей. Джейн Доу, 21 рік, заявила, що шість років тому Уоррен Джеффс силою обвінчав її з тоді 19-річним племінником Стідом. Дівчині було 14. За час подружнього життя чоловік начебто неодноразово її ґвалтував. Стід заперечує будь-яке насилля.

Послідовників Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів називають мормонами — від імені одного з їхніх пророків. Понад 100 років тому мормонська церква заборонила багатоженство, яке до того було дуже поширеним серед її прочан. Тоді від общини відділилася група людей, які заснували власну, фундаменталістську церкву. До 2002 року нею керував батько Джеффса Рулон. Коли він помер, главою секти та її пророком став Уоррен.

До общини сьогодні належать близько 10 тис. осіб у кількох штатах. Послідовники Джеффса живуть в окремих поселеннях. Вони працюють в установах, що належать церкві. Якщо хтось порушує правила співжиття, його виганяють з роботи й позбавляють житла.

В общині панує патріархат. Кожен чоловік тут повинен мати щонайменше три дружини, яких для нього обирають старійшини. Жінки мають служити й підкорятися чоловікові. Їм забороняють носити відкритий одяг, стригти волосся й навіть сміятися. Членам церкви не можна дивитися телевізор, читати газети й слухати радіо.

Тепер уже колишній чоловік Джейн Доу на суді заявив, що вони одружилися за взаємною згодою. Він начебто хотів прожити із Джейн усе життя. Вони розлучилися 2004 року.

Зараз ви читаєте новину «Лідера секти судять за співучасть у зґвалтуванні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі