четвер, 12 травня 2011 04:15

Квітка тхне тухлою рибою

Автор: фото з сайта www.dailymail.co.UK
  Квітка Титан Арум цвіте в одній з оранжерей Швейцарії. Поряд із нею довго стояти неможливо — від сильного запаху починає нудити
Квітка Титан Арум цвіте в одній з оранжерей Швейцарії. Поряд із нею довго стояти неможливо — від сильного запаху починає нудити

У оранжереї університету швейцарського міста Базель уперше за 75 років розквітла Титан Арум — найбільша та найсмердючіша квітка в світі. Вона тхне тухлою рибою або падлом. Через це рослину називають "трупною квіткою". Різкий запах приваблює мух для запилення.

Рослина розквітає раз на 10 років і тільки на 48 год. Тому цікава для біологів. Після цвітіння гігантський м'ясистий шип усередині квітки тріскає і починає розкладатися. Сморід посилюється. У природі "трупна квітка" росте на заході острова Суматра в Індонезії.

2003 року Титан Арум потрапила до Книги рекордів Гіннеса не лише як найсмердючіша, а і як найбільша квітка. Вона може сягати заввишки 2,5 м, завширшки — 1,5. Важить 50–100 кг.

— Рослина почала цвісти раніше очікуваного терміну і привернула увагу багатьох людей. Її усі фотографують: журналісти, діти, бабусі. Але ніхто не може довго встояти поряд із нею. Усіх відлякує різкий і неприємний запах. За півгодини починає дуже нудити, — каже працівник університету Базеля.

Назву Титан Арум смердючій квітці дав британець Девід Аттенборо, коли знімав нові серії "Приватне життя рослин" для Бі-Бі-Сі.

Зараз ви читаєте новину «Квітка тхне тухлою рибою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі