понеділок, 30 липня 2007 14:34

Куба святкувала День революції без Фіделя Кастро

26 липня майже сто тисяч чоловік зібралися на центральній площі кубинського міста Камаґуей, що за 500 км від столиці Гавани. Люди святкували 54 річницю революції на Кубі.

Чекали її провідника та ідеолога, 80-річного Фіделя Кастро. Однак він не прийшов виголосити традиційну промову на кілька годин. Натомість перед кубинцями виступив його молодший брат Рауль Кастро, 76 років.

Він не говорив так довго і пристрасно, як Фідель. Сказав, що Куба й надалі протистоятиме ворожому режимові США, якщо новий президент після виборів не змінить ставлення до Острова Свободи. З боку американської влади вже 45 років діє ембарго на торгівлю з Кубою.

Минулорічне святкування Дня революції стало останнім, коли Фідель Кастро з"являвся на публіці. Після того він переніс кілька операцій на кишечнику. Довго відновлював своє здоров"я. Країною вже рік, із 31 липня 2006-го, керує Рауль Кастро.

Однак Фідель потроху одужує, хоча на публіці не з"являється. До нього час од часу приїздить близький друг, президент Венесуели Уго Чавес, 53 роки. Щоразу він заявляє, що Кастро почувається краще.

На це сподівається більшість людей у червоних майках, які святкували День революції.

— Бажаю йому ще багато років здоров"я. Хоча Фіделя зараз із нами немає, ми й надалі втілюватимемо його ідеї, — говорить чоловік із натовпу.

У своїй промові Рауль Кастро також згадав про необхідність змін. Він заявив, що в близькому майбутньому кубинську економіку чекають реформи. Однак ідеологічна складова, мовляв, не зміниться. Куба залишиться міцним оплотом комунізму під боком Америки.

Зараз ви читаєте новину «Куба святкувала День революції без Фіделя Кастро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі