понеділок, 18 лютого 2008 17:25

Косово відділилося від Сербії

Автор: фото: reuters/Олег ПОПОВ
  У центрі Приштини, столиці Косово, місцеві албанці святкують проголошення незалежності
У центрі Приштини, столиці Косово, місцеві албанці святкують проголошення незалежності

17 лютого парламент автономної республіки Косово в складі Сербії ратифікував декларацію про незалежність краю. Увечері жителі двомільйонної республіки святкували відокремлення салютами і феєрверками.

— Віднині Косово є вільною, незалежною і суверенною державою, — заявив на позачерговому засідання парламенту прем"єр Косово Хашим Тачі, 39 років.

90% жителів Косово — албанці. У неділю тисячі людей у традиційних албанських білих картузах вийшли святкувати на вулиці столиці Приштини. Із вікон майоріли червоні прапори із зображенням чорного орла, лунала музика.

— Це найважливіший день у нашій історії, — каже жителька столиці. — Ми не очікуємо чудес, але без незалежності нічого тут не змінилося б.

У Косово служить 181 український миротворець. Стоять на спостережних пунктах, контролюють пересування населення, супроводжують дітей до шкіл, охороняють церкви й навчальні заклади, конвоюють сербське населення через зону проживання албанців. У Міністерстві оборони розповіли "ГПУ", що після проголошення незалежності краю від Сербії роботи миротворцям не додалося.

Два тижні тому з концертом у Косово побував гурт "Мандри". Музиканти розповідають, що тоді атмосфера в миротворчому таборі була спокійною.

— Однак на вулицях багато воєнних, усюди броньована техніка. Деякі ділянки досі огороджено через небезпеку мін, — каже Сергій Чегодаєв, басист "Мандрів". — Нас супроводжували охоронці. Містом пересувалися на автобусі з ґратами на вікнах. Миротворці розповідають, що сутички між місцевими — пооодинокі випадки. Військові задоволені мирним становищем і справною оплатою. Навіть піднімають третю чарку за те, щоб "нічого не мінялося".

У Косово служить 181 український миротворець

Миротворчу місію в Косово українці несуть із 1999 року. Наш контингент є складовою польсько-українського батальйону.

Після проголошення незалежності президент Косово Фатмір Сейдіу, 57 років, заявив,  що республіка прагнутиме євроінтеграції та вступу до НАТО. Окрім Декларації про незалежність, парламент ухвалив прапор та герб. Утвердження гімну перенесли на невизначений термін. У найближчі тижні парламент ухвалить конституцію.

Президент Сербії Борис Тадіч, 50 років, назвав незалежну республіку Косово "псевдодержавою на території Сербії". Він наголосив, що країна ніколи не визнає незалежності Косово і послабить дипломатичні стосунки з усіма державами, що підтримають рішення парламенту краю.

На території Косово проживає майже 100 тис. сербів. У місті Мітровіца, населеному переважно сербами, миротворці ООН посилили охорону, звели бетонні огорожі та паркани з колючого дроту.

Найближчим часом незалежність краю обіцяють визнати Франція, Німеччина та Велика Британія. Кіпр, Греція, Румунія, Словаччина, Болгарія й Іспанія виступають проти. Тієї ж позиції дотримується Росія. Її уряд має намір скликати днями термінове засідання Ради Безпеки ООН.

Косово має значні поклади корисних копалин. Основним національним багатством є родовища бурого вугілля. За офіційними даними, майже 60% жителів краю безробітні, а 37% проживають поза межею бідності. Більше половини населення мають тимчасові документи і не можуть нікуди виїхати, окрім Албанії та колишніх республік Югославії — Македонії та Чорногорії.

Зараз ви читаєте новину «Косово відділилося від Сербії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі