четвер, 03 грудня 2009 20:07

Корову продали за 1,2 мільйона доларів

Автор: фото з сайту www.telegraf.by
  Корову ґолштинської породи трирічну Міссі демонструють на сільськогосподарському ярмарку в Торонто. За добу вона дає до 65 кілограмів молока
Корову ґолштинської породи трирічну Міссі демонструють на сільськогосподарському ярмарку в Торонто. За добу вона дає до 65 кілограмів молока

На сільськогосподарському ярмарку в канадському місті Торонто корову ґолштинської породи продали за $1,2 млн (9,6 млн грн. — "ГПУ"). 3-річну Міссі купили усклад двоє місцевих фермерів.

Власники зможуть заробити на ній понад $3 млн. Продаватимуть її запліднені яйцеклітини для пересадження іншим коровам. Господарям уже замовили 25 ембріонів на суму понад $230 тис.

— Міссі — чемпіонка серед ґолштинських корів, — говорить працівник однієї з канадських ферм Кріс Перрі. — За рік вона дає 14,6 тисячі кілограмів молока, тоді як інші — в середньому 9,7 тисячі. До того ж ґолштини витриваліші, рідше хворіють.

Ґолштинську молочну породу вивели в Нідерландах. Удосконалили в США та Канаді. За добу при дворазовому доїнні вони дають 60–65 кг молока. Корови важать до 700 кг, бики — до 1200 кг. Заввишки у холці в середньому мають 144 см. У ґолштинів широка грудна частина та довгий міцний тулуб. Зазвичай, вони чорно-білі. Їх схрещують з іншими породами, аби поліпшити поголів"я. Одна така тварина коштує в середньому $1,3 тис. (понад 10 тис. грн. — "ГПУ").

Серед особин ґолштинської породи багато рекордсменок із надоїв. За 305 днів 1983 року корова на кличку Бічер Арлінда Еллен дала 25,3 тис. кг молока жирністю 2,8%.

— В Україні ґолштинів використовують для покращення місцевих порід, — розповідає Олексій Адмін, 47 років, з Інституту тваринництва Української аграрної академії наук. — Із наших корів за допомогою ґолштинської вивели українські чорну строкату і червону строкату. Вони дають багато молока. Хоча менше, ніж ґолштини. За жирністю молока стандартний показник ґолштинської корови — 4,2 відсотка, корів української селекції — 3,6 відсотка.

Зараз ви читаєте новину «Корову продали за 1,2 мільйона доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі