четвер, 05 червня 2008 18:44

Коронація монарха Тонга забере третину бюджету країни

60-річного Джорджа Тупоу V, правителя індонезійської країни Тонга, коронуватимуть 1 серпня. Церемонія та святкування коштуватимуть карликовому острівному королівству майже $3 млн — третину річного бюджету.

Джордж Тупоу чекав на коронацію майже два роки. За два місяці після того, як він став королем, у країні почалися масові сутички. Столицю Нукуалофу майже повністю спалили. Після цих подій король вирішив перенести церемонію на 1 серпня 2008 року.

На урочистості планують запросити представників королівських родин з усього світу. Регалія короля коштуватиме державі майже $0,5 млн, а скіпетр — $40 тис. У відбудованій столиці проведуть три бали: один для "дуже-дуже поважних гостей", другий для "дуже поважних гостей", а третій — "для всіх інших".

Урядовці вважають, що церемонія коронації спустошить бюджет країни й викличе протести населення. Натомість король упевнений, що урочистості привернуть увагу іноземних гостей і допоможуть відновити туристичну інфраструктуру.

Джордж Тупоу, мультимільйонер із європейською освітою, не такий популярний у Тонга, як його батько Тауфаахау Тупоу. Нинішній монарх досі неодружений. Він їздить на старому лондонському таксі й носить військову форму. Якось Джордж сказав про свій народ:

— Це звичайні скотарі, які так і мочилися б у ліфті, якби не було кому їх зупинити.

Він обіцяє повністю реформувати уряд та економіку, яка, на його думку, досі функціонує за феодальними законами.

Зараз ви читаєте новину «Коронація монарха Тонга забере третину бюджету країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі