понеділок, 19 листопада 2007 17:42

Королева Єлизавета святкує діамантову річницю весілля

Автор: фото: REUTERS/Chris Clark
  Королева Великої Британії Єлизавета ІІ із чоловіком Філіпом, принцом Единбурзьким (у першому ряду), на відкритті традиційних шотландських народних гулянь у селищі Бремер торік у вересні
Королева Великої Британії Єлизавета ІІ із чоловіком Філіпом, принцом Единбурзьким (у першому ряду), на відкритті традиційних шотландських народних гулянь у селищі Бремер торік у вересні

Сьогодні королева Великої Британії Єлизавета II, 81 рік, та її чоловік герцог Единбурзький Філіп, 86 років, святкують діамантову річницю свого весілля. Єлизавета першою з британських монархів прожила у шлюбі 60 років.

Із майбутнім чоловіком вона познайомилася на весіллі двоюрідної сестри Філіпа. Єлизаветі тоді було 13. Через вісім років вони побралися. Після цього Філіп отримав титул герцога Единбурзького. Єлизавета стала королевою 1953-го, після смерті батька Георга VI.

Королівське подружжя вінчалося у Вестмінстерському Абатстві Лондона 20 листопада 1947 року. На церемонії було 2 тис. гостей, серед яких король та королева Данії, королівські подружжя з колишньої Югославії, Норвегії, Румунії та іранський шах.

Принц Філіп перед одруженням мав дві холостяцькі вечірки. На першу в селищі Дорчестер допустили пресу. Друга була лише для найближчих друзів нареченого.

Єлизавета й Філіп отримали 2500 весільних подарунків із усього світу. Серед них було золоте кольє з коштовним камінням від короля Єгипту Фарука та фрагмент плетеного з вовни кольє від індійського уряду. Його зробив власноруч лідер руху за незалежність Індії Махатма Ганді.

Також подарунки присилали жителі королівства. Серед них були звичайні сільнички, книжкова полиця, кошик для пікніка. Найбільше зворушили майбутню королеву пара теплих плетених шкарпеток, плетений светр та зроблені вручну пакетики для чаю.

Наступного дня після вінчання Єлизавета ІІ повернулася до Вестмінстерського Абатства, щоб покласти весільний букет на могилу Невідомого солдата. Цю традицію започаткувала її мати леді Єлизавета Боуз-Лайон.

Після цього Єлизавета ІІ та принц Філіп відправилися до маєтку Броадлендс у графстві Хемпшир, де провели медовий місяць. Там їх постійно супроводжувала улюблена собака Єлизавети С"юзан.

Нині королівське подружжя має четверо дітей та сім онуків. Святковий день вони проведуть на острові Мальта, де жили з 1949 по 1951 рік. Принц Філіп служив там як офіцер Королівських військово-морських сил.

Зараз ви читаєте новину «Королева Єлизавета святкує діамантову річницю весілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі