середа, 04 червня 2008 17:17

Королева Бельгії пережила п"ять викиднів

Автор: фото: REUTERS/Thierry Roge
  Королева Фабіола з принцесою Матильдою й онуками короля на святкуванні свого 80-річчя. Власних дітей і онуків вона не має
Королева Фабіола з принцесою Матильдою й онуками короля на святкуванні свого 80-річчя. Власних дітей і онуків вона не має

Бельгійська королева Фабіола мала 5 викиднів і не змогла народити спадкоємця. 80-й день народження вона святкувала з племінниками та їхніми дітьми.

Донья Фабіола де Мора народилася в Мадриді 1928 року в родині іспанських аристократів. Вона вивчала медицину і працювала в госпіталі рідного міста. Батьки товаришували з бельгійською та іспанською королівськими родинами. Вони познайомили доньку з королем Бодуеном І. Стосунки між Фабіолою і бельгійським монархом тримали в таємниці. Бодуен підтримував зв"язки з кількома європейськими принцесами, які теж претендували на трон королеви Бельгії.

1960 року монарх повідомив про заручини з Фабіолою. Того самого року в Брюсселі відбулося гучне весілля. 32-річна королева майже відразу стала улюбленицею бельгійців. Подружжя демонстрували відданість римо-католицькій церкві, займалися благодійністю.

Папа Іоанн XXIII обіцяв стати хрещеним батьком дитини бельгійських монархів. Кожного разу як королева вагітніла, бельгійцям офіційно повідомляли про це. Піддані вітали Фабіолу. Однак щоразу вагітність переривалася викиднем.

— Найважче було отримувати від людей поздоровлення, листівки та квіти, — згадує королева.

Вона створили кілька фондів допомоги розумово відсталим дітям, а також госпіталів і благодійних організацій. Король склав свої повноваження на кілька днів, аби не підписувати закон, який дозволяє аборти.

Бодуен помер 1993-го в 72 роки. Відтоді Фабіола живе в іншому палаці й з"являється на публіці менше. Королем Бельгії став молодший брат Бодуена Альберт ІІ. З дружиною, королевою Паолою вони мають трьох дітей та 12 онуків. Фабіола допомагала виховувати племінників. Її інколи називають другою матір"ю для дітей монархів.

Зараз ви читаєте новину «Королева Бельгії пережила п"ять викиднів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі