пʼятниця, 30 травня 2008 17:00

Король Непалу втратив корону

Король Непалу 60-річний Г"янендра став пересічним громадянином своєї країни. Там пройшли вибори до парламенту, переможці яких скасували 240-річну монархію.

Непал проголосили республікою. Королівська родина залишила столичний палац Нараянхіті. Партія комуністів обіцяє облаштувати в ньому музей. Тим часом монарх із сім"єю переїхали до літньої резиденції неподалік столиці Непалу Катманду.

Кажуть, що королівська родина навряд чи поїде з країни. Тут працює мережа готелів та велика кондитерська фабрика, яка належить Г"янендрі. Статки родини оцінюють у кілька десятків мільйонів доларів.

Нині на вулицях Катманду можна побачити прихильників республіки та монархістів. Одні скандують "Геть короля!", інші жбурляють каміння у виборчі дільниці. Прихильники монархії запевняють, що король — божество й не може жити як пересічний громадянин.

Г"янендру коронували 2001 року. Перед цим за нез"ясованих обставин загинула  королівська родина — батьки, брат та інші родичі. За однією з версій, їх убив брат Г"янендри Діпендра. Він розстріляв усіх, хто був у замку, і випустив останню кулю в себе.

2006-го на вулиці Непалу вийшли протестуючі. Вони засуджували розкішний спосіб життя короля та авторитарні методи управління. Невдовзі почалися заворушення. Г"янендра майже повністю втратив виконавчу владу. Від короля навіть вимагали $880 тис. за комунальні послуги в палаці. Конституційне зібрання погрожувало виселенням і розправою.

Нині в Непалі вирішують питання щодо формування уряду. Через сутички, які тривають третій день, в країні оголосили комендантську годину.

Зараз ви читаєте новину «Король Непалу втратив корону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі