пʼятниця, 01 квітня 2011 08:30

Корали знебарвлюються через брудну воду

В Індонезії почали хворіти коралові рифи — найбільші в світі. Торік 90% коралів утратили колір. Учені назвали недугу "білою чумою". Від неї загинули навіть ті колонії, які росли сотні років і пережили цунамі 2004-го. Дослідники припускають, що корали знебарвлюються через забруднену воду і глобальне потепління.

— Корали бувають білі, рожеві, червоні й чорні, — розповідає професор 56-річний Ігор Довгаль із Інституту зоології ім. Шмальгаузена. — Їх ліплять із вапняку поліпи. Ці дрібні організми за раз народжують тисячі личинок. Поліпи живуть колоніями у воді з великим умістом солей.

У Чорному морі немає коралів. Найближчі до нас рифи — у Середземному та Червоному морях. Там добувають цінні для ювелірів червоні корали. Вони ростуть на невеликій глибині. Є фільтрами для води. Якщо гинуть, вона загниває.

Коралами харчуються риби із міцними зубами. Вони перетирають вапняк і виїдають із нього поліпів. Так утворюється кораловий пісок. Живляться поліпами також морські зірки.

Штучно вирощені вапняки чи прикраси із коралових відходів усередині однотонні. Переважно білі. Найбільше цінують чорні. Вони ростуть на глибині від 100 м, їх важко дістати.

Зараз ви читаєте новину «Корали знебарвлюються через брудну воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі