понеділок, 01 жовтня 2007 17:20

"Конкорд" продали по частинах

Вихідними у французькому місті Тулуза пройшов аукціон, на якому продавали понад тисячу частин надзвукового пасажирського літака "Конкорд".

На торги виставили інструменти з кабіни пілотів, кисневі маски, двері з багажного відділення, оснащення для посадки й навіть унітази літака. Організатори аукціону продавали спідометри, столові набори, вітрове скло і прилад, який контролює кількість обертів двигуна.

"Конкорди" були унікальними надзвуковими літаками. Вони розвивали швидкість до 2170 км/год. Для порівняння Боїнг-767 літає зі швидкістю 870 км/год. Для пасажирських перевезень "Конкорди" використовували лише дві авіакомпанії світу — французька "Ер Франс" та британська "Брітіш Ейрвейз".

Французько-англійські авіаконструктори зібрали лише 16 таких літаків. Перший із них здійснив пробний виліт 1969 року. 1976-го на "Конкордах" почали виконувати регулярні комерційні рейси. Загалом ними перевезли понад три мільйони пасажирів.

У липні 2000 року літак компанії "Ер Франс" загорівся після зльоту й упав в аеропорту імені Шарля де Голя в Парижі. Тоді загинуло 113 осіб.

Після аварії польоти "Конкордами" тимчасово припинили. Їх відновили 2001-го, але внаслідок аварії рейси стали збитковими. Тому за два роки ці літаки зняли з експлуатації. Пасажирами останнього рейсу стали політики, зірки кіно й музики.

Зараз ви читаєте новину «"Конкорд" продали по частинах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі