Ексклюзиви
вівторок, 12 серпня 2008 17:52

"Конфлікт у Грузії похоронив нейтралітет і позаблоковість України"

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, 52 роки, вважає, що Росія буде легальними й дипломатичними методами створювати бар"єри для курсу України на Захід і приєднання нашої держави до НАТО.

Як військовий конфлікт у Грузії вплине на український політикум?

— Ці події спричинять нову структуризацію політичних еліт. Вирішальними відтепер будуть геополітичні міркування, а не соціальні, економічні чи бізнесові. На другу половину нинішнього року й на весь 2009-й основними політичними питаннями стануть проблеми національної безпеки та зовнішньополітичного курсу України, її міжнародної орієнтації.

Це значить, що політична еліта ділитиметься за геополітичними ознаками. Доведеться займати однозначні позиції. Одна група еліти більше тяжітиме до Росії. Так діятимуть ліві сили. Інша група орієнтуватиметься на Захід, на їхні структури колективної безпеки.

Хто виграє і хто програє у цій ситуації?

— Насамперед виграє президент України Віктор Ющенко, оскільки в нього сталіша зовнішньополітична орієнтація і національні політичні пріоритети. Можуть виграти крайні ліві — Компартія і проросійські інтернаціоналісти, які відчують новий приплив сил.

А програють ті, хто не зовсім послідовно, незрозуміло і сором"язливо займався визначенням зовнішніх пріоритетів. Це Юлія Тимошенко, яка хотіла, щоб президентська кампанія ґрунтувалася на соціальних питаннях — виплаті зарплат, пенсій, боротьбі з олігархами, соціальній справедливості. Їй доведеться дотримуватися певної позиції. А відповідно — і втрачати. Якщо знову вестиме переговори з Кремлем, то може втратити західноукраїнський електорат. А підтримуючи прозахідний курс, прем"єрка залишиться без виборців Сходу та Півдня, яких вона мала надію "перехопити" від Партії регіонів.

Дещо програє і Партія регіонів, бо у Януковича нема чіткої позиції в геополітиці. Йому доведеться визначитися у питаннях зовнішньої безпеки.

Чи може Україна бути нейтральною?

— Конфлікт у Грузії похоронив нейтралітет і позаблоковість нашої країни. Якщо держава опиниться сама, в ізоляції, без союзників, то чим вона буде захищена в подібному конфлікті, який може виникнути в Чорноморсько-Каспійському регіоні? Україна має або рухатися на Захід, або перебувати у сфері російського впливу.

Який вплив на українське суспільство матимуть ці події?

— Воно теж розколюватиметься. Суспільна думка коливається між підтримкою Росії та Грузії. Південь і Схід — за Росію, а Захід і Центр ближчі до грузинської та західної позиції.

Розкол по лінії "Захід–Росія" стає в Україні відчутнішим. Він впливатиме на внутріполітичні розклади, організацію політичних сил.

Чи можливо, щоб Москва силою вирішувала свої проблеми з Києвом?

— Потрібен вагомий привід — Росія не може ввести війська до України просто так. На Кавказі вона почала діяти у відповідь на дії грузинського керівництва. Для того щоб зробити те саме з Україною, треба, щоб у Криму чи в іншому регіоні створили якусь етнічно однорідну невизнану республіку, яка захотіла б приєднатися до Російської Федерації. І щодо якої Київ розпочав би військову чи поліцейську операцію. І то Кремль подумав би ще, бо Україна — не Грузія, у нас серйозніші військові можливості.

Це фантастичний сценарій. Думки про те, що наша держава стане наступною, лунають від остраху. В Україні немає сил, які були б зацікавлені у створенні такої ситуації. Однак Москва різними методами створюватиме бар"єри для курсу України на Захід і приєднання до НАТО.

Події на Кавказі наблизять чи віддалять Україну від Плану дій щодо членства в НАТО?

— На певний час віддалять. Бо країни Євросоюзу, насамперед Франція та Німеччина, навряд чи захочуть підсилювати конфлікт у Чорноморсько-Кавказькому регіоні. Спиратимуться переважно на дипломатичні зусилля. А це  передбачатиме заморожування нинішньої ситуації. Також відбудеться ослаблення США в цьому регіоні. Принаймні доки в Америці не відбудуться президентські вибори й не прийде нова адміністрація.

Тому навряд чи ПДЧ для України буде у грудні цього чи у квітні 2009 року. Але стратегічно Захід розуміє, що треба оновлювати систему колективної безпеки. І без інтегрування нашої країни в Європу та НАТО це буде неможливо.

Зараз ви читаєте новину «"Конфлікт у Грузії похоронив нейтралітет і позаблоковість України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути