понеділок, 21 квітня 2008 18:08

Колишній священик став президентом Парагваю

Автор: фото: REUTERS/Rafael Urzua
  Фернандо Луґо під час передвиборної кампанії з Хебе Бонафіні, лідером аргентинської правозахисної організації
Фернандо Луґо під час передвиборної кампанії з Хебе Бонафіні, лідером аргентинської правозахисної організації

У неділю на президентських виборах в латино-американській країні Парагвай переміг колишній католицький єпископ 56-річний Фернандо Луґо. Він став першим священиком у світі, який очолить країну.

Луґо набрав 39,2% голосів виборців. Він прихильник лівих поглядів. Його головним суперником уперше в історії країни була жінка. Кандидатка від правлячої партії "Колорадо" 51-річна Бланка Овелар набрала 32, 6% голосів. Перемога Луґо завершила найдовший в історії період правління однієї партії — "Колорадо". Вона була при владі 31 рік.

Майбутній президент служив церкві понад 30 років. 1994 року став єпископом. 2006-го відмовився від сану. Згідно з парагвайським законодавством, духовна особа не має права займатися політикою.

— Мене довго просили очолити опозицію й боротися за президентське крісло, — казав Луґо два роки тому. — Я відмовляюся від сану та продовжую служити парагвайському народу як політик.

Луґо став відомим завдяки виступам на підтримку збіднілих фермерів і робітників. Новий президент обіцяє навести лад у країні, де 43% населення живе за межею бідності, високий рівень неписьменності, корупція.

— Мій батько — будівельник, але в нього давно немає роботи. Люди настільки бідні, що нічого не будують, — розповідає Марія Гонсалес, жителька столиці Парагваю, Асунсьйон. — Фернандо Луґо — священик. Він розуміє потреби простих людей. Я думаю, він зможе вирішити багато соціальних проблем.

Парагвай — єдина латино-американська країна, в якій розмовляють корінною мовою — гуарані. 88% населення країни — метиси, нащадки змішаних шлюбів між індіанцями та білими.

Зараз ви читаєте новину «Колишній священик став президентом Парагваю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі