понеділок, 15 жовтня 2007 16:59

Книжки закладають ложками, ножицями й таблетками

Ложки, ножиці, чайні пакетики, пробні зразки кремів, штрафні квитанції, гребінці, деталі дитячого конструктора, музичні диски, пластинки з таблетками від болю в серці — все це бібліотекар Бірґіт Лац із німецького міста Хільхенбах знайшла у книжках.

Вона працює в бібліотеці 17 років і колекціонує незвичні речі, якими люди закладають сторінки. Бібліотекар знаходила вкладиші з цигаркових пачок, фотографії, проїзні квитки, рецепти, кишенькові календарі, засушені квіти, автографи, лінійки, паперові носовички, ялинкові прикраси. За роки роботи вона зібрала понад дві тисячі зразків.

— Коли я почала працювати, треба було в усьому розібратися. Тому брала до рук кожну книгу, — каже Лац. — Тоді й знайшла перші закладки. Нині їх дуже багато, тож ми з колегами, напевно, влаштуємо виставку.

Німкеня знає, кому належать деякі речі її колекції. Крем для ніг — літній подружній парі, строкато пофарбовані аквареллю смужки — художникові. Таблетки від болю в серці випали з гостросюжетного детектива.

— Якщо бачу книгу, з якої стирчить клапоть туалетного паперу, то знаю, що за родина її повернула, — іронізує бібліотекарка. — Мені здається, що туалет — це єдине місце, де вони читають.

Бірґіт Лац робить закладки з маленьких рекламних листівок із кафе неподалік її будинку.

Зараз ви читаєте новину «Книжки закладають ложками, ножицями й таблетками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі