пʼятниця, 07 грудня 2007 18:18

Клітини для серця отримуватимуть зі шкіри

Вчені навчилися отримувати стовбурові клітини з людської шкіри. Із них вирощують серцеву, печінкову, нервову та інші типи тканин, які використовують для пересадки.

Раніше стовбурові клітини отримували лише з людських ембріонів, проти чого виступала частина суспільства. Зокрема, такі дослідження не подобалися католицькій церкві. Священики пояснювали, що не можна рятувати одне життя, знищуючи інші. Із новим відкриттям ситуація змінилася.

— Дослідження зі стовбуровими клітинами без використання людських ембріонів не суперечать моральним та етичним нормам, — говорить монсеньйор Еліо Сгрецція, голова заснованої Папою Іваном Павлом II "Академії Життя". — Католицька церква не виступає проти науково-технічного прогресу, якщо він не загрожує людській гідності.

Над останнім дослідженням працювали дві незалежні групи вчених у Японії та США. Методи базувалися на схожих принципах. Вчені вводили до клітини шкіри гени, які є активними виключно в період розвитку людського ембріону. Вони починали функціонувати як ембріональні.

Дослідники кажуть, що завдяки цій технології можна буде вирощувати необхідні тканини для кожної людини індивідуально. Таким чином зменшиться ризик їх відторгнення. До того ж нині вчені матимуть більше матеріалу для подальших дослідів зі стовбуровими клітинами — випробування нових ліків, дослідження механізмів дії раку, діабету та хвороби Альцгеймера.

Зараз ви читаєте новину «Клітини для серця отримуватимуть зі шкіри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі