вівторок, 25 грудня 2007 17:10

Китайські прокажені живуть в окремих селищах

Автор: фото: REUTERS/Joe Chan
  57-річна прокажена Ануо Вуренму живе в селищі Даїнгпан у провінції Січуань зі своїми п’ятьма правнуками
57-річна прокажена Ануо Вуренму живе в селищі Даїнгпан у провінції Січуань зі своїми п’ятьма правнуками

Селище Даїнгпан у провінції Січуань, на заході Китаю, називають "селом привидів". Тут живуть виключно люди хворі на проказу та їхні сім"ї.

Нині у Даїнгпані нараховують 80 сімей. Серед них 105 людей мають проказу — хронічне інфекційне захворювання, що зазвичай вражає шкіру і периферичні нерви. Всупереч забобонам, вона не завжди смертельна і не передається через дотик. Більшість людей мають достатній імунітет для захисту від збудника, тому ймовірність захворіти на проказу від контакту з хворими становить 5–10%.

До 1982 року ця хвороба була невиліковною, тому викликала великий страх. Довгий час заражених у Китаї спалювали живцем, а з 1950-х почали виселяти у віддалені місця, щоб вони не контактували зі здоровими людьми.

Таким чином утворювалися поселення хворих на проказу. Вони заводили сім"ї, у яких народжувалися діти, а згодом і онуки. Нині у "селищах привидів" живуть близько 200 тис. хворих із нащадками.

57-річний Амулапу вже 40 років живе у селі Ганлуо у провінції Січуань. Вперше чоловік вийшов за межі поселення восени цьогоріч, щоб зробити операцію на очах. Його односельця Хе Чжифу, 68 років, також оперували. Він вийшов із поселення вперше за 47 років.

— Мені ніколи не хотілося виходити, бо люди нас дуже бояться. Якщо ми до них наближаємося, вони тікають геть, — говорить Чжифу.

Останнім часом на селища для прокажених більше уваги звертають благодійні організації. Надають медичну допомогу, забезпечують інші потреби. Наприклад, у Даїнгпані нещодавно відкрили школу для учнів 3–5 класів.

Зараз ви читаєте новину «Китайські прокажені живуть в окремих селищах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі